Lunile mai si iunie, in care guvernul anuntase deja planurile de austeritate, au fost slabe, dar in iulie si august vanzarile lor au reintrat pe crestere, potrivit lui Asher Lax, director de marketing al dezvoltatorului Adama, unul dintre cei mai mari dezvoltatori locali.
In iulie vanzarile au crescut fata de iunie, iar in august trendul s-a mentinut, a mai spus acesta.
Si asupra pietei s-a resimtit efectul masurilor de austeritate. Numarul de tranzactii finantate a scazut in ultimele luni, ceea ce condus si la o scadere a creditelor acordate de catre BCR in aceasta perioada. „In T4 ma astept la o crestere a pietei imobiliare, iar in 2011 sa avem o relansare”, a declarat Stefan Coroianu, directorul directiei retail din cadrul BCR.
Creditele noi oferite de BCR pe sectorul imobiliar in 2010 a fost de circa 850 milioane de lei. Finantarile imobiliare noi oferite dezvoltatorilor au cumulat 200 milioane de lei, valoare similara celei acordate in aceeasi perioada a anului trecut, a declarat Dragos Stoian, director executiv la directiei finantari imobiliare din Banca Comerciala Romana. Soldul creditelor pe real estate adresate sectorului corporate se ridica la 700 milioane de euro.
Valoarea medie a creditelor acordate unui dezvoltator imobiliar este de circa 10 milioane de euro. Banca solicita dezvoltatorului un aport propriu de 30-40% din valoarea investitiei. „Acum am pe masa trei dosare de finantare”, a precizat Stoian.
El a mentionat ca exista cativa clienti „cu probleme” in randul BCR, in special din categoria celor care au construit apartamente mari, amplasate in zone periferice ale orasului, locuinte care de regula se adreseaza investitorilor imobiliari.
[quote=Dragos Stoian, director in cadrul BCR]Cand finantam un proiect, ne uitam in primul rand la amplasamentsi la capacitatea si experienta dezvoltatorului[/quote]
Or, in ultimul timp, profilul clientului de imobiliare s-a schimbat, apartamentele fiind cumparate direct de proprietari si nu de investitori, cum era inainte de criza, a spus directorul de finantari real estate al BCR.
Potrivit acestuia, apartamentele care se vand cel mai bine au o amplasare buna, sunt in aglomerari urbane, aproape de mijloace de transport si de hipermarketuri.
Potrivit acestuia, in 2010 finantarile proiectelor rezidentiale vor merge in acelasi ritm ca anul trecut. O crestere semnificativa a creditelor ar putea interveni anul viitor, o data cu o revigorare a pietei imobiliare.
Directorul diviziei de finantare real estate al BCR spune ca restantele inregistrate de banca pe acest segment au inceput sa se „aplatizeze” in ultimul timp, dupa ce anul trecut au crescut fata de 2008, ramanand totusi la un nivel sustenabil.