- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

E la maxima istorică! Cât de mult a crescut prețul aurului în România?

21 Oct, 14:07 • Mălureanu Rebecca
Banca Națională a României a anunțat că prețul aurului s-a ridicat considerabil, înregistrând o valoare istorică. Înainte oricine își permitea bijuterii de aur, când prețul gramului nu depășea 50 de lei. În prezent lucrurile stau diferit, vezi și tu cât costă gramul acum, când bijuteriile de aur au devenit un lux pe care nu mulți și-l permit!
E la maxima istorică! Cât de mult a crescut prețul aurului în România?

Prețul gramului de aur a urcat un nou prag în istorie. Potrivit informațiilor de la Banca Națională a României, gramul de aur s-a ridicat miercuri, 16 octombrie 2024, cu 4,7284 lei (1,21%), ajungând la o cotaţie de 393,9593 lei, de la 389,2309 lei.

Conform Băncii Naționale a României, chiar dacă prețul aurului a crescut în România, moneda națională s-a depreciat. Leul continuă să își mențină inferioritatea în fața principalelor monede. Moneda naţională s-a depreciat pe 16 octombrie 2024, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9758 lei, în creştere cu 0,03 bani (0,01%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,9755 lei. Leul a pierdut teren și în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5675 lei, în creştere cu 0,72 bani (0,16%).

Despre aur, randament considerabil și siguranță garantată!

Aurul reprezintă una din cele mai precise forme de păstrare a averilor, iar băncile din România vin în recomandarea oamenilor cu două metode de investire. Așadar, se poate achiziționa aur fizic, acesta fiind accesibil sub formă de lingouri bătute sau turnate sau monede de diverse mărimi și gramaje.

Chiar dacă au existat fluctuații de preț, valoarea acestuia oferă întotdeauna stabilitate și siguranță, acesta fiind în același timp și foarte ușor de vândut atât prin alte țări, cât și în România.

Odată achiziționat, poți alege una din cele două variante: fie îl iei cu tine și îl păstrezi unde consideri tu de cuviință, fie îl lași în custodie la banca de unde l-ai cumpărat, aceasta obligându-se să îl răscumpere.

Lingouri de aur
Lingouri de aur

Te-ar putea interesa și: Lecții importante despre banii cash! Ce trebuie să respecte românii legat de numerar?

Dacă ai fi achiziționat la începutul anului 10 grame de aur, cursul oficial ar fi fost de 300,6318, iar totul ar fi costat 3.006,318lei. În prezent valoarea acestuia ar fi fost 3999,201, adică investiția ți-ar fi adus un beneficiu de peste 33%. Mai exact de șase ori mai mult decât dacă ai fi investit într-un depozit bancar, pentru aceeași perioadă.

Cu alte cuvinte, o investiție de 10.000 de lei în aur ți-ar fi adus în buzunar, acum, 13.300lei.

Cert este că aurul a avut o creștere provocatoare doar în ultimul an. În primii doi ani al Războiul din Ucraina, care ar fi trebuit să-l influențeze, acesta s-a ridicat doar cu 12%.

Vezi și: Facturile la energie vor exploda. Datoriile statului au crescut masiv în anul 2024, iar furnizorii nu au bani de stocuri