- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

E plătită cu 13.000 de lei pe lună, dar respinsă masiv de români din cauza riscurilor. Care este meseria care oferă un asemenea salariu?

25 Oct, 14:28 • Mălureanu Rebecca
 Salariu atractiv, dar și riscuri pe măsură. Aproximativ 13.000 de lei pe lună oferă angajaților o anumită meserie și chiar dacă beneficiul salarial este mare, aceasta nu este scutită de riscuri. Condițiile de muncă dificile și pericolele la care sunt expuși angajații din acest domeniu descurajează considerabil candidații.
E plătită cu 13.000 de lei pe lună, dar respinsă masiv de români din cauza riscurilor. Care este meseria care oferă un asemenea salariu?

Chiar dacă sute de mii de români lucrează pe nici măcar 3.000 de lei, sunt și unele meserii unde poți primi salariu ce depășește 13.000 de lei pe lună, având în vedere creșterile salariale din acest sector din ultimul an. Libra Bank a efectuat recent o analiză care a scos la iveală că acesta este cel mai bine plătit domeniu din România. Cu toate acestea, mulți fug de un astfel de job, din moment ce vine și cu riscuri, nu doar cu câștiguri.

Ce meserie oferă acest salariu?

Potrivit studiului, cele mai mari salarii nete, de după impozitare și taxare, de la noi din țară, sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului. În luna iulie a acestui an, s-a observat o creștere cu 38,2% față de aceeași lună a anului anterior, la remunerație. Este cea mai mare mărire din întreaga economie locală.

Angajaților le rămân, „în mână”, 13.052 de lei, în medie, asta însemnând că salariul brut este de 22.331 lei! Iar cu un asemenea venit, declarat pe cartea de muncă, rămâi cu o pensie de mii de lei, la bătrânețe. Primești și bani în plus de la CNPP, fiind vorba despre un job dintr-o categorie de risc. Pe lângă asta, banii sigur vor fi de ajuns pentru o familie cu doi copii, chiar să mai rămână și puși de o parte.

Practicanții acestor meserii, în ciuda salariului, se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească.
Practicanții acestor meserii, în ciuda salariului, se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească.

Te-ar mai putea interesa și: Un nou proiect ce prevede un supliment de 5.000 de lei pentru șomeri, a generat mai multe nemulțumiri și controverse

Ce riscuri presupune aceasta?

Sectorul presupune producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Practicanții acestor meserii, în ciuda salariului, se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească. În cazul în care s-ar produce un accident la locul de muncă, legea prevede clar că angajatorul este cel care va avea răspunderea de a despăgubi daunele, iar sumele nu sunt mici.

Munca în acest domeniu, presupune să ai calificare înaltă, dar și să folosești echipamentul industrial special, pentru a te proteja. Nu scapi nici de expunerea la diferite substanțe care ți-ar putea afecta,cu timpul, sănătatea. Din cauza acestor obstacole, job-ul este destul de refuzat, chiar dacă sunt oferite salarii enorm de mari, depășind chiar și pe cele din IT.

Ai mai putea vedea și: Industria de componente auto este în declin. În ce țară se resimte cel mai mult criza