Dobanzile la economiile in lei au scazut, iar unii specialisti spun ca aurul, care a oferit castiguri substantiale lunile trecute, s-ar putea sa nu mai fie o investitie la fel de rentabila in viitor. In schimb, dolarii ar putea oferi randamente frumoase in viitor, potrivit rapoartelor bancare.
Specialistii Bancii Comerciale Romane, cei ai ING Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit par sa fi ajuns la un consens in ceea ce priveste evolutia lelui in raport cu dolarul american. Acestia mizeaza pe o crestere a cursului leu/dolar in viitorul apropiat, singurele date care nu corespund la nivelul bancilor fiind rastimpul in care se va produce deprecierea.
Astfel, ING Bank Romania preconizeaza o depreciere puternica a leului fata de moneda americana, atat in acest an, cat si in 2011. „Pentru finele acestui an estimam o cotatie de 3,5 lei/dolar, iar pentru sfarsitul lui 2011 vedem un nivel de 3,7 lei/dolar”, a declarat Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.
La randul lor, specialistii Raiffeisen Bank Romania estimeaza ca in circa sase luni (in primul trimestru al lui 2011), cotatia va ajunge la 3,83 lei/dolar, fata de 3,3 lei/dolar cat este in prezent. Asta inseamna ca investitorii in dolari ar avea de castigat nu mai putin de 18% din plasament, daca ar cumpara acum dolari si ar vinde in primavara anului viitor.
Totodata, cel mai recent raport al BCR estimeaza ca leul se va deprecia acut in raport cu moneda americana peste 2 ani. Banca intrevede un curs mediu de 3,9 lei/dolar in 2012, fata de 3,2 lei/dolar in 2011 si 2010.
In fine, Unicredit Tiriac vede pentru finele acestui an o cotatie de 3,44 lei/dolar si un nivel mediu leu/dolar de 3,33. Pentru 2011 Unicredit estimeaza ca situatia leului se va inrautati in raport cu dolarul, perechea valutara urmand sa atinga o medie de 3,44 lei/dolar.
Investitorii in dolari ar avea asadar de castigat pana la 20%, daca vor cumpara acum dolari si ii vor vinde lunile viitoare, potrivit prognozelor analistilor locali.
Potrivit anticiparilor ING, plasamentele in dolari pot aduce un castig de 5% pana la finele anului si unul de 11% pana la sfarsitul lui 2011, din diferenta de curs.
Pe de alta parte, specialistii BCR intrevad o crestere cu circa 20% a dolarului fata de leu, insa intr-un interval de peste doi ani, adica pana la finele lui 2012.
Principalul motiv pentru care dolarul s-ar putea aprecia in raport cu leul este ca economia americana isi revine mult mai repede decat cea locala, ceea ce incurajeaza investitiile in dolar, a explicat Dragos Cabat, membru al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, pentru DailyBusiness.ro.
Cum va evolua euro fata de leu
Potrivit estimarilor analistilor locali, investitiile in dolari ar putea fi net superioare ca randament celor in euro. Bancile mentionate au prognoze divergente pentru evolutia perechii leu/euro. In timp ce unele anticipeaza scaderea, altele asteapta cresterea cotatiei in perioada apropiata, insa cu niveluri destul de mici.
Astfel, analistii BCR si Unicredit Tiriac cred ca leul se va aprecia in viitor in raport cu euro, in timp ce ING si Raiffeisen estimeaza o o crestere a cursului lei/euro, insa cu cel mult 4%.
In opinia analistilor financiari, leul ar putea avea o evolutie relativ stabila in raport cu euro, deoarece Banca Nationala a Romaniei (BNR) asigura o fluctuatie controlata a cursului leu/euro, incercand sa evite deprecierile sau aprecierile puternice ale leului, pentru a proteja stabilitatea financiara a celor care au expunere pe euro.
Randamentele frumoase promise de dolari ar putea determina multi romani sa aleaga un plasament in moneda americana, mai ales ca in ultimul timp dobanzile la economiile in lei au scazut mult, iar alte plasamente rentabile si la indemana, cum ar fi cele in aur, au devenit mai putin atractive.
Orice plasament ar alege, investitorii ar trebui sa dea dovada de prudenta. Evolutia pietelor pe timp de criza a contrazis de multe ori prognozele financiare, ceea ce s-ar putea intampla si in cazul perechii leu/dolar.