Editura Publica
Co.lectia de economie
Pret 59 lei
Titlu original : Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finance
Cartea intr-un minut:
Cartea incepe cu analiza crizelor mai vechi si se opreste asupra radacinilor celei mai recente crize. Scopul este schitarea catorva reforme ale sistemului financiar si analiza probabilitatii aparitiei altor crize in anii urmatori.
Cronica DailyBusiness.ro
La sfarsitul lui 2006 au avut loc primele falimente ale imprumutatorilor ipotecari nebancari care acordau credite substandard. Incertitudinea a fost cea care a inclinat balanta deciziilor.
Riscul de neplata a fost transferat de la bancile comerciale la cele de investitii, iar de acolo la alte instutii financiare si investitori din toata lumea. Vestea ca niste banci importante nu si-au transferat decat o parte din riscuri a creat panica.
„Bancile” erau si imprumutatori ipotecari nebancari care faceau parte din sistemul bancar „din umbra”. Ei se imprumutau de la deponenti, care le dadeau bani pe termen scurt.
Bancile din sistemul bancar paralel investeau acesti bani in titluri nelichide, riscante si pe termen lung. Cand deponentii si-au cerut banii inapoi, ei au obligat aceste banci sa lichideze la preturi derizorii titlurile pe termen lung.
Panica din sistemul bancar s-a mutat in sectorul fondurilor mutuale, unde retragerile au fost masive.
Din cauza expunerii in relatia cu Lehman Brothers, unul dintre aceste fonduri monetare si-a coborat valoarea unitara a activului net sub pragul de 1 dolar, ceea ce insemna ca un dolar investit in fond valora in realitate mai putin decat un dolar.
Pana la sfarsitul anului 2008 criza s-a extins pana in Japonia, China, Irlanda si Islanda. Multe economii din „Europa emergenta” se bazau pe monede nationale supraevaluate si pe deficite masive ale contului curent.
Desi somajul s-ar putea sa mai creasca si preturile locuintelor sa alunce iar la vale, exista un consens ca America a iesit din criza si incearca sa puna la loc ce a maturat uraganul. Preturile energiei si materiilor prime au inceput sa-si reia urcusul, investitorii au inceput sa-si recapete apetitul pentru risc.
Problema ramane ca Secolul American ar putea deveni Secolul Chinezesc. Statele Unite inregistreaza un deficit comercial semnificativ, in timp ce China detine cel mai mare excedent de cont curent din lume.