Ascultandu-l pe Sebastian Vladescu vorbind in fata parlamentarilor despre situatia economica a Romaniei, ai putea avea impresia ca rezolvarea problemelor crizei reprezinta doar o chestiune de timp. Cel putin la nivel teoretic, Vladescu a venit cu lectia invatata, iar cand nu a stiut ce sa spuna, a evitat elegant raspunsurile. Sau a justificat lipsa argumentelor prin deja traditionalul ”acestea sunt conditiile FMI„, tapul ispasitor al tuturor masurilor de reforma bune si rele ce vor fi luate in 2010.
Zilele trecute, DailyBusiness.ro scria de faptul ca analistii economici se tem ca Guvernul Boc ar putea alege cea mai proasta solutie: sa nu ia nicio masura si sa astepte ca alte tari sa ne scoata din criza. Profitand de faptul ca FMI si CE nu vor renunta la acordul cu Romania, pentru ca am devenit devenit „too big to fall” sau mai pe romaneste ”prea mari ca sa fim lasati sa ne prabusim”, avand in vedere investitiile straine, Vladescu a confirmat practic in audierile de marti ca vom fi protejati, in orice situatie. Asigurari ce seamana izbitor cu cele date de guvernul elen, tara pe care dezmatul bugetar din ultimii ani a adus-o in pragul falimentului, iar acum se straduie sa gaseasca bani pe pietele externe, promitand un plan de reducere a cheltuielilor.
Sebastian Vladescu a spus in fata parlamentarilor ca nici in cel mai rau caz nu vom da faliment ca stat pentru ca, nu-i asa, suntem membru al UE si avem un acord cu FMI. Si atunci, de ce mai vorbim de reforme? Intrebarea este, mai corect, care reforme? Nu de alta dar in discursul sau, Vladescu a vorbit mai mult de masuri generale, despre care se vorbeste inca din „perioada de aur a consumului„.
Ce a promis Vladescu? Aceleasi lucruri pe care le auzim de ani de zile, lipsite de concretete. Eficientizarea aparatului de stat si gestionarea mai eficienta a banului public. Teorii cu care toate guvernele, fara exceptie, au defilat pana in prezent, insa intre timp, Romania a ajuns pe ultimul loc in lume din punctul de vedere al numarului de plati necesare achitarii obligatiilor fiscale, cu nu mai putin de 113 plati (conform raportului ”Paying Taxes”), iar evaziunea fiscala a depasit 40%. Vladescu a vorbit, spre deosebire de predecesorul sau, Gheorghe Pogea, si despre necesitatea instituirii unor parteneriate public-private si regandirea Programului Prima Casa
Daca in ceea ce priveste Programul Prima Casa, lucrurile sunt extrem de clare – acesta a stimulat speculatiile cu case, iar efectul sau a fost aproape egal cu zero in contextul crizei, in ceea ce priveste parteneriatul public – privat conceptul este atat de abstract incat pare imposibil de pus in practica. Dovada cea mai buna o constituie situatia celebrei autostrazi Transilvania, acolo unde lucrarile au fost sistate. Motivul? Berceanu a decis ca tronsoanele sa fie realizate in parteneriat public-privat. Insa legislatia straluceste prin incorenta, iar investitorii nu par sa se inghesuie, dupa cum DailyBusiness a relatat intr-o analiza recenta.
Despre stimularea fiscala a mediului de afaceri, lucrurile raman practic cum s-a stabilit.
[quote=Sebastian Vladescu, ministru de Finante]Nu intentionez sa modific sistemul de taxe si impozite. (…) Va exista o discutie despre impozitul minim, care ar trebui modificat, prin orientarea acestuia catre zonele cu risc de evaziune fiscala potential ridicat, printre care alimentatia publica[/quote]
Adica, cu alte cuvinte, nicio masura de stimulare fiscala pentru crearea de locuri de munca, pentru relansarea business-ului, asa cum cer oamenii de afaceri.
Potrivit lui Vladescu, in proiectul de buget pe 2010 nu exista nicio masura directa de stimulare a mediului de afaceri, deoarece acestea presupun costuri, cu exceptia dorintei de mentinere a stabilitatii macroeconomice, care ar urma sa duca la scaderea nivelului dobanzilor, „ceea ce reprezinta un sprijin pentru mediul de afaceri”. Dincolo de ”stabilitatea fiscala”, Vladescu promite un nou angajament privind plata la timp a TVA-ului catre firme.
”Finantarea pe spatele firmelor trebuie evitata. Chiar daca, la prima vedere, banii din TVA ajuta, in realitate blocheaza si mai mult economia”, a spus Vladescu. Sunt, de altfel, asigurari care au fost auzite si de la fostul ministru, Gheorghe Pogea.
Daca in ceea ce priveste stimularea mediului economic privat, noul guvern nu pare sa aiba cine stie ce solutii, macar in mediul de stat ar putea sa ia masurile prevazute de acordul cu FMI. Oare?
Potrivit ministrului Vladescu, principala preocupare va fi reducerea deficitului bugetar la 5,9%. Cum se va face acest lucru? Prin „eficientizarea cheltuielilor bugetare”, bineinteles.
Reducerea aparatului de stat nu va fi nici pe departe asa de ampla pe cat s-a vorbit pana acum.
„Nu exista aceasta cifra (400.000 disponibilizari, n.r.) in buget, desi am auzit si eu ca se vehiculeaza. Conform proiectului de buget sunt sub 100.000 de angajati care vor pleca. Unele reduceri de posturi vor veni pe cale naturala, prin neangajarea de persoane pe posturile care se elibereaza”, a spus Vladescu, care a adaugat ca guvernul nu trebuie sa riste conflicte sociale, in conditiile in care „echilibrul social va fi important in 2010”. Adica, mai pe romaneste, vor fi inghetate salariile si nu vor exista disponibilizari colective.
O veste buna pentru angajatii din sectorul bugetar, o veste buna pentru consum, insa nu la fel de buna pentru buget. Analistii anticipau, de altfel, o asemenea solutie, estimand ca, decat sa taie in carne vie din personal, guvernul ar putea renunta la o parte din investitii, pasand responsabilitatea acestora pe ”parteneriatul public-privat”. Daca vor fi investitori, bineinteles. Daca nu, vom astepta sa treaca criza, iar economia se va corija ”natural”, de una singura, dupa care incasarile bugetare vor creste.
Criza, o problema de perceptie
Daca in ceea ce priveste masurile anti-criza Vladescu nu a venit cu cine stie ce solutii, el a lansat totusi o idee demna de luat in seama – „avem nevoie de o comunicare mai buna cu populatia„.
Potrivit lui Sebastian Vladescu, in Romania, criza nu se resimte atat de puternic ca in alte tari, insa declaratiile alarmante facute in acest an au creionat tabloul unei situatii extreme. ”Nu ne aflam intr-o asemenea situatie”, a spus ministrul de Finante.
[quote=Sebastian Vladescu, ministru de Finante]Finantarea este asigurata pentru 2010, nu vor fi probleme cu plata pensiilor, salariilor sau a alocatiilor sociale. (…) Sa nu existe emotii in acest sens[/quote]
”Suntem in criza, insa nu este atat de grava pe cat s-a afirmat”. In opinia lui Vladescu, ”daca am fi reusit sa comunicam mai bine cu oamenii, economia nu s-ar fi transformat intr-un mediu amorf si oarecum ostil”, in care blocajul financiar si neincrederea sunt la ordinea zilei.
Noul ministru de Finante a vorbit de necesitatea unui PR de calitate, in genul celui practicat de presedintele american Roosevelt in anii ’30 care tinea saptamanal un discurs la radio in care explica americanilor de rand de ce este nevoie de reforme.
„Romania nu a iesit din criza, exista muguri, exista speranta, insa mai avem pana ce aceasta criza sa inceteze. Insa trebuie sa explicam oamenilor despre ce este vorba, sa realizam o punte de legatura„, a spus Vladescu.
Initiativa e una laudabila, reiese din ce spun analistii economici citati de DailyBusiness.ro. Si asta in conditiile in care acestia cer de luni de zile autoritatilor sa renunte la mesajele alarmiste si sa se concentreze pe un mesaj coerent, cu valente pozitive, in conditiile in care aceasta criza are o puternica componenta de perceptie, neincrederea erodand in mod puternic relatiile din economie.
Sebastian Vladescu intr-un interviu acordat recent DailyBusiness.ro Se spune ca investitiile nu merg fiindca suntem corupti. Eu cred ca suntem prosti