- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economia Romaniei isi revine greu. Este dependenta de situatia din zona euro

26 Apr, 15:15 • Redactia DailyBusiness
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei ar putea creste cu 1,2% in 2012 si 2,3% in 2013 dupa cum arata raportul trimestrial al UniCredit Tiriac Bank. Economia isi revine foarte incet, in conditiile in care cererea interna si cea externa nu cresc concomitent, iar pe parcursul acestui an, ajustarea dezechilibrelor economice va incetini.
Economia Romaniei isi revine greu. Este dependenta de situatia din zona euro

„Cresterea economica este dependenta de situatia din zona euro”, spune Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Cererea interna va fi principalul motor al cresterii PIB in primul semestru din 2012, intrucat recolta bogata a anului 2011 va stimula in continuare consumul privat. Lucrarile de constructii au crescut cu 5,3% in ianuarie si februarie 2012 fata de ianuarie si februarie 2011, dar indicatorii care anticipeaza evolutia constructiilor (cel mai important fiind productia de materiale de constructii) indica o decelerare a cresterii in primul semestru al anului. In acelasi timp, exporturile si industria sunt afectate de cererea slaba din zona euro, se arata in raportul trimestrial al UniCredit Tiriac Bank referitor la evolutia economiei Romaniei.

[b]Deficitul bugetar[/b] ar putea fi redus la 3% din PIB si datoria publica limitata la 40%. Tinta actuala este de 2,1% dar conform raportului citat aceasta tinta va fi ratata din cauza unor masuri populiste cum ar fi cresterea salariilor din sectorul public cu 16%.

Crestetrea PIB-ului  va depinde si de [b]investitiile straine care in prezent sunt reduse[/b]. Ele pot fi, insa,  compensate de o absorbtie mai buna a fondurilor europene.  Exporturile au fost afectate anul trecut in special de inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, dar cererea externa si-ar putea reveni pe la jumatatea anului 2012 odata cu inceprea productiei in unele fabrici precum Frod, DeLonghi si Bosch.

In ceea ce priveste rata anuala a inflatiei la sfarsitul lunii martie la 2,4% datorita reducerii preturilor la alimente. Limitarea scumpirii bunurilor de consum a fost influentata de cererea interna slaba.

Efectul pozitiv al recoltei bogate din anul 2011 se va sfarsi, cel mai probabil, in T2 2012 si ne aseptam ca pretul alimentelor sa fie principalul motor al inflatiei in S2 2012, spun oficialii UniCredit.

Luand in calcul efectele secetei moderate din S2 2011 si presiunile pe preturile internationale ale carburantilor (cu impact asupra preturilor internationale ale materiilor prime agricole), inflatia preturilor alimentelor ar putea ajunge la 6,7% la sfarsitul lui 2012, ducand [b]rata inflatiei la 4,2%[/b], deasupra intervalului din jurul tintei centrale de 3%, se arata in raport.

„In afara modificarii nivelului accizelor pentru tutun, nu ne asteptam la cresteri majore ale preturilor reglementate in timpul anului electoral 2012. De asemenea, variatia redusa a cursului EURRON va avea un impact mic asupra preturilor serviciilor, care sunt sensibile la evolutia cursului de schimb”, mai precizeaza analistii.

Inflatia ar putea rata tinta in 2012 (4,2% fata de 2%-4%) si in 2013 (4,0% fata de 1,5%-3,5%), dar prognoza pentru anul urmator ar putea fi prea pesimista in ceea ce priveste costul mancarii si cresterea pretului energiei. Previziunile UniCredit sunt mai pesimiste decat cele ale BNR care asteapta o inflatie in intervalul din jurul tintei pana la sfarsitul lui 2013 si preconizeaza ca inflatia de baza va stagna la valoarea de 2%.

[b]Leul ajunge la 4,25 lei/euro la mijlocul anului[/b]

Preferinta BNR pentru un leu slab este cauzata de evolutia dezamagitoare a exporturilor si de impactul asimetric al variatiei cursului de schimb asupra inflatiei. In opinia UniCredit, leul ar putea sa se aprecieze pana la mijlocul anului spre 4,25 lei/euro, ajutat de o imbunatatire a evolutiei exporturilor si de o intoarcere a investitiilor de portofoliu.

Analistii considera ca daca MFP va incepe sa cheltuiasca din rezervele sale valutare, BNR va vinde valuta in contul Ministerul Finantelor Publice, adaugand presiuni de apreciere asupra leului. Miscarile sezoniere si problemele economice din Europa ar putea sa impinga perechea spre [b]4,3 lei/euro la sfarsitul anului 2012[/b].

[b]Activitatea bancara nu va accelera puternic[/b]

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 434 milioane de lei la sfarsitul anului 2011, castigand 340 milioane lei in al patrulkea trimestru din 2011 de pe urma reducerii provizioanelor. Creditarea sectorului privat a incetinit la sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2012 din cauza cererii limitate si a costurilor de finantare crescute, in timp ce rata creditelor neperformante a ajuns la 14,05% in decembrie 2011, in comparatie cu 11,85% in decembrie 2010.

„Nu ne asteptam la o accelerare puternica a activitatii bancare in 2012, din moment ce calitatea portofoliului de credite se imbunatateste dupa reluarea cresterii economice si cererea pentru credite noi
ramane modesta”, a declarat Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Creditele in valuta acordate populatiei au fost afectate de noi reglementari prudentiale care au limitat serviciul datoriei si au majorat avansurile.

Sistemul bancar nu va impulsiona puternic cresterea economica, dar nici nu va fi o frana pentru economie.

Din punct de vedere al capitalizarii, [b]sistemul bancar ramane solid[/b], cu indicatorul de solvabilitate situat la 14,51% la sfarsitul lui 2011, mult deasupra limitelor prudentiale. Intre timp, frica de contagiune de la problemele din Grecia a scazut. Asa cum am menTionat in publicaTiile anterioare, subsidiarele grecesti locale au un nivel bun al indicatorului de solvabilitate.

 In 2011, reducerea cu 7,4 milioane lei (2,1% din activele sistemului bancar) a activelor totale ale celor mai mari patru banci locale cu capital majoritar elen a fost compensata in intregime de expansiunea celorlalte banci din top 12 (cu o crestere de 13,2 miliarde lei sau 3,7% din activele sistemului bancar), se mai arata in raport.

La sfarsitul lunii februarie 2012, rezervele valutare ale BNR au acoperit toate pasivele externe ale sistemului bancar de 1,4 ori, limitand impactul unei dezintermedieri accelerate (acum un scenariu de risc cu probabilitate redusa).

Urmărește Daily Business pe Google News