„Cu toate ca economia Turciei a scazut foarte rapid, chiar mai accentuat decat in criza financiara din 2001, rezistenta finantelor publice fata de astfel de socuri este notabila, iar capacitatea guvernului si a statului in general de a se regrupa cand se confrunta cu probleme economice si financiare semnificative arata ca Turcia a ajuns la un nivel mai inalt de rezistenta, element reflectat de ratinguri”, a declarat Sarah Carlson, analist Moody’s, citat de Mediafax..
Abilitatea economiei turce de a rezista socurilor, externe sau interne, este rezultatul imbunatatirii semnificative a credibilitatii politicilor autoritatilor in ultimul deceniu, a afirmat Carlson. Ea considera ca recentele crize financiare au fost un fel de teste de stres pentru reformele din Turcia.
Moody’s subliniaza ca economia a inceput sa-si revina, iar capitalul a reinceput sa circule.
Guvernul a dovedit ca este capabil sa-si asigure acces la capital strain, dovada fiind noua emisiune de eurobonduri in valoare de 2 miliarde de dolari, cu scadenta in 30 de ani. Aceasta a fost, de altfel, cea mai mare emisiune suverana din istorie, cu o astfel de scadenta, a unui stat emergent.
Analistii agentiei de rating sunt de parere ca fundatiile pentru dezvoltare pe termen lung par solide, cu toate ca sunt sanse mari ca avansul economic sa nu atinga nivelurile de la mijlocul anilor 2000, din cauza unor factori globali, dar si locali. Turcia a devenit un stat tot mai deschis economiei mondiale, iar industria s-a folosit de criza financiara pentru a se extinde pe noi piete straine, reducand astfel dependenta de tarile Uniunii Europene. Dinamica populatiei este, de asemenea, favorabila.
Pe de alta parte, Moody’s noteaza ca vulnerabilitatea externa a Turciei este printre cele mai ridicate din randul statelor emergente, cu toate ca au fost observate imbunatatiri in ultimii ani. In plus, Turciei ii lipsesc politici care sa intareasca disciplina bugetara, iar statul s-ar putea confrunta cu probleme legate de stabilitatea guvernului.