- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romanii se pregatesc de criză! A crescut economisirea de bani în depozitele bancare deși dobânzile la bănci sunt extrem de scăzute, mult sub nivelul inflației!

22 Sep, 16:39 • Gabriela Andreescu
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre. Depozitele la termen constituite de populație la bănci au crescut în iulie, comparabil cu vara anului trecut
Romanii se pregatesc de criză! A crescut economisirea de bani în depozitele bancare deși dobânzile la bănci sunt extrem de scăzute, mult sub nivelul inflației!

Majorarea dobânzilor și stabilitatea cursului de schimb i-a ademenit pe români să-și depună economiile în depozitele bancare oferite de băncile comerciale.

Față de iunie anul curent, creșterea înregistrată a fost de 3,6%, aproximativ 2,3 miliarde de lei, de aproape două ori mai mare decât avansul din ultimele trei luni.

Depozitele bancare la termen au început să devină atractive pentru deponenți

Datele privind volumele lunare de depozite la termen nou constituite arată creșteri importante în vară pe componenta de monedă națională, informează profit.ro.

Astfel, populația a făcut depozite noi, respectiv le-a reînnoit pe cele ajunse la scadență într-un volum de 7 miliarde de lei în aprilie, la 7,8 miliarde de lei în mai, 8,9 miliarde de lei în iunie și 10,7 miliarde de lei în iulie – un nou maxim al deceniului.

Citește și: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii

Factorii care au dus la creșterea dobânzilor au fost în principal majorarea ratei cheie de la 2,5% în martie la 4,75% în iulie, dar și deficitul de lichiditate al băncilor în raport cu Banca Națională a României.

Aceasta a determinat creșterea ratelor interbancare și orientarea băncilor către diversificarea soluțiilor de finanțare și orientarea către instrumente mai stabile, cum ar fi depozitele la termen, în detrimentul lichiditaților din conturile curente.

Evoluția dobânzilor la depozitele bancare în perioada mai-septembrie a anului curent. Sursa: profit.ro
Evoluția dobânzilor la depozitele bancare în perioada mai-septembrie a anului curent. Sursa: profit.ro

Pe de altă parte, depozitele în valută și-au pierdut din atractivitate pentru deponenți. Stabilitatea leului i-a determinat pe români să-și reducă apetitul pentru depunerile în valută la termen, întrucât acestea nu oferă nicio dobândă, sau o dobîndă insignifiantă.

Astfel, soldul depozitelor la termen în valută a scăzut de la circa 45 de miliarde de lei echivalent în februarie la 43,3 miliarde de lei în iulie. Depozitele noi la termen în euro s-au redus de la circa 1,2-1,3 miliarde de euro în primele luni din 2022 la 1 miliarde de euro în aprilie-iulie, arată analiza profit.ro

Chiar dacă băncile au anunțat creșteri suplimentare de dobânzi la depozite în lunile august și septembrie, ratele vor rămâne sub inflația prognozată de specialiști iar, din păcate, banii economisiți prin intermediul băncilor vor continua să-și piardă din valoarea reală.

Perspectivele economice se arată sumbre. În iulie, analiştii CFA România estimau că inflaţia va fi tot de două cifre în iulie 2023, iar valoarea medie anticipată a cursului va fi de 5,1121 pentru un euro.

Poate te interesează și: Ultimă oră. Guvernul are nevoie disperată de bani! Iese pe piața externă pentru împrumuturi în euro pe 4 și 7 ani cu dobânzi intre 5,13% și 6,75%

De asemenea, o serie de analiști se așteaptă la noi majorări ale ratei dobânzii de politică monetară pe finalul acestui an, de 0,5 puncte procentuale în octombrie și 0,25 puncte procentuale în noiembrie

Conform datelor oferite de bănci în luna septembrie, dobânda la depozitele pe trei luni variază între 4,75%, în cazul ING Bank, și 6%, oferită de Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și UniCredit Bank.

În cazul depozitelor pe o perioadă de 6 luni, dobânda variază de la 5,25%, oferita de ING Bank, și 7% oferită de UniCredit Bank. Pentru depozitele pe termen de un an, băncile oferă dobânzi mai generoase, începând cu 6,75% în cazul Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și ING Bank și 8%, oferită de UniCredit Bank.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci