Exporturile din zona ECE sunt bazate in special pe sectorul auto, care a fost puternic afectat de criza, la nivelul zonei, a comentat economistul Societe Generale.
In schimb, revenirea acestei regiuni poate fi stimulata de finantele publice. In tarile dezvoltate din Europa masina bugetara va ajunge la limita, dar in Europa Centrala de Est inca mai exista posibilitatea folosirii acestui instrument”, a spus Emirian.
El sustine ca pietele din ECE trebuie sa treaca de la o crestere bazata pe exporturi la una bazata pe pietele proprii. „La nivel local, un motor al cresterii poate fi infrastructura. Dar pentru dezvoltarea acesteia au nevoie de fonduri externe, deci trebuie sa reuseasca sa atraga fondurile europene”, a comentat analistul.
Potrivit lui Emirian, zona ECE s-a bucurat de incredere din partea bancilor internationale, pe fondul crizei, pentru ca acestea au continuat sa isi mentina expunerea in regiune. „Fluxurile de capital nu au fost retrase, ceea ce a permis stabilitatea monezilor din regiune”, a spus economistul Societe Generale.