„FMI ne-a oferit un pachet financiar ce are atasate o serie de solutii de reformare ale sectorului public care trebuie continuate chiar si dupa ce iesim din acordul cu Fondul”, a spus Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.
Acesta a atras atentia ca somajul si scaderile salariale produse in Romania pe fondul crizei ar fi fost mult mai drastice daca nu aveam acord cu Fondul Monetar International (FMI).
Dumitru a atras atentia ca, din cauza cheltuielilor mari ale statului, datoria publica a crescut exploziv in ultimii doi ani, dublandu-se de la 15% la 30% din produsul intern brut.
„Daca nu rationalizam cheltuielile curente la buget si nu reducem fondurile alocate lor, nu vom avea bani pentru investitii”, a declarat, la randul sau, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Insa, daca reusim sa facem aceasta reforma, vom demonstra pietelor internationale ca Romania are hotararea necesara pentru a se dezvolta, ceea ce e important atat pentru ieftinirea finantarilor din afara, cat si pentru atragerea de investitii straine, a mai spus Tanasescu.
Comparativ cu alte state, avem si unele avantaje.
„Romania este inca avantajata in raport cu alte state de costurile mici cu forta de munca, asa incat poate atrage investitii”, a aratat analistul financiar Aurelian Dochia, care crede ca investitiile sunt „cheia iesirii economiei din criza”.
Ionut Dumitru de la Raiffeisen Bank considera ca iesirea din criza se va realiza in special datorita exporturilor de bunuri industriale, facilitate de revenirea pietelor externe. Analistul isi bazeaza opinia pe faptul ca in ultimul timp, industria a fost sectorul economic care a cunoscut la noi cea mai buna evolutie.
Revenirea pietelor externe se poate dovedi iluzorie insa, atrage atentia Aurelian Dochia, in conditiile in care cresterile economiilor marilor state europene s-au bazat pe sprijinul masiv oferit de guverne.
„Nu se stie cat de sustenabila este aceasta evolutie. Ramane de vazut ce se va intampla cand sprijinul guvernamental se va diminua”, a mentionat Dochia.
Analistii prezenti la seminar au anticipat ca Romania va reusi sa se redreseze economic in acest an, si va inregistra o crestere economica intre 0,5 si 2%.