Totusi, planurile cheltuielilor guvernamentale par a fi inca realizabile, chiar daca vor presupune costuri substantiale.
Valoarea produsului intern brut in primul semestru a fost de circa 47 miliarde de euro, in crestere cu 5,8% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. In cel de-al doilea trimestru, cresterea economica a franat, atingand o majorare de 5,6% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, sub media primelor sase luni.
„Targetul de crestere economica de 6,5%, cat a fost preconizat pentru acest an, nu poate fi atins”, a comentat pentru DailyBusiness Liviu Voinea, directorul general al organizatiei Grupul de Economie Aplicata.
[quote=Liviu Voinea, director Grupul de Economie Aplicata]Cred ca vom avea o crestere sub 6% la finele anului, tinand cont si de faptul ca in al doilea semestru cresterea economica este de regula mai mica decat in primele sase luni[/quote]
In opinia lui Voinea, una din cauzele care au condus la aceasta evolutie slaba a fost neefectuarea cheltuielilor publice (parte constitutiva a PIB), fenomen aparut pe fondul absorbtiei slabe a fondurilor europene la care statul ar fi trebuit sa contribuie cu cheltuieli de cofinantare.
Politicul a avut la randul sau un impact negativ asupra avansului economic, explica analistul financiar, in conditiile in care, in decursul celor sase luni, activitatea mai multor ministere a fost practic inghetata o perioada de doua luni in care s-a produs restructurarea ministeriala.
In al treilea rand, afirma Voinea, cel mai dinamic sector economic, cel al constructiilor, este cel mai putin fiscalizat, deci castigurile din acest domeniu se reflecta prea putin in incasarile bugetare. Cu toate acestea, opinia analistului financiar este ca evolutia slaba a economiei nu va afecta neaparat majorarea pensiilor, indexarea fiind posibila chiar daca va genera cresterea datoriei publice.
La randul sau, analistul economic Ilie Sebanescu este de parere ca planurile sociale ale guvernantilor sunt fezabile in continuare, dar pe termen scurt. „Cred ca in 2008 va fi posibila cresterea pensiilor precum si realizarea altor angajamente ale guvernantilor. Nu stiu cu ce costuri, dar cred ca guvernantii vor avea posibilitatea sa se tina de cuvant”, a declarat Serbanescu pentru DailyBusiness.
Guvernantii au estimat luna trecuta o valoare a PIB de 120 miliarde de euro pentru acest an (fata de 97 mld. euro in 2006 – n.r.). Schimbarile macroeconomice, in special fluctuatiile pietei financiare din ultima luna, au aruncat insa o umbra de nesiguranta cu privire la estimarile valorii reale a PIB la finele anului.
Fondurile europene vor decide valoarea PIB in 2007
In opinia lui Liviu Voinea, evolutia economiei in 2008 va depinde mult de modul in care Romania va sti sa gestioneze fondurile europene: „Cred ca in 2008 este posibil sa avem o crestere economica sustenabila, in conditiile in care vom putea cheltui fondurile de la Uniunea Europeana, si statul va realiza cheltuielile de cofinantare”.
Pentru anul viitor, Ilie Serbanescu estimeaza ca schimbarea conditiilor din Europa si retragerea investitorilor spre pietele din Europa Occidentala va conduce inregistrarea unei cresteri economice reduse la nivel national.
Analistul financiar considera insa ca deprecierea leului, ca o consecinta a crizei financiare internationale, nu poate fi decat benefica pentru economie. „Un leu care se aprecia (in special pe fondul tranzactiilor speculative – n.r.), fiind supraevaluat, contribuia la crearea imaginii de castel de nisip a economiei nationale”, a spus Ilie Serbanescu.
„Avem la ora actuala o economie ce se bazeaza preponderent pe importuri, ceea ce nu e deloc bine”, a mai precizat Serbanescu. O scadere a leului va conduce la cresterea preturilor produselor de import, existand prin urmare premise pentru temperarea acestora.