- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Efectele austeritatii: Un PIB mai mic acum, dar 2010 ar putea fi ultimul an de sacrificiu

21 Dec, 00:01 • gecad.net
De anul viitor, Romania reintra pe crestere economica, iar din 2012 cresterea va prinde viteza, potrivit unora din analistii financiari. Vezi ce anume va influenta pozitiv si ce ar putea pune in pericol cresterea economica de la anul, potrivit analistilor.
Efectele austeritatii: Un PIB mai mic acum, dar 2010 ar putea fi ultimul an de sacrificiu

Astfel, BCR considera ca la anul vom avea o crestere de circa 1,2%, Raiffeisen are o estimare de 2%, iar ING Bank Romania de 0,6%.

In opinia analistilor BCR, motoarele de anul viitor ale cresterii sunt continuarea reformei fiscale, stimularea consumului intern, dar si o eventuala relansare a programului Prima Casa.

Specialistii ING Bank si Raiffeisen Bank considera la randul lor ca Romania trebuie sa continue la anul reforma fiscala, in conditiile in care de aceasta depinde evolutia investitiilor straine directe.

2010 a fost primul din ultimii ani in care guvernul a reusit sa scada ponderea cheltuielilor sociale si cu salariile in total cheltuieli, un inceput bun pentru reforma fiscala, dar destul de firav, in conditiile in care cheltuielile sociale, de exemplu, s-au diminuat destul de putin. Astfel, la 100 de lei venituri in PIB, in primele 10 luni s-au cheltuit 42 de lei pentru nevoi sociale, fata de 45 de lei anul trecut in aceeasi perioada.

La sfarsitul lui noiembrie 2010, deficitul bugetar ajunsese la 5,2% din PIB, mult sub tinta agreata de Romania cu FMI, de 6,8 %, iar Lucian Anghel, economistul sef al BCR, considera ca este aproape imposibil ca tinta de deficit sa fie ratata, in conditiile in care in ultima luna a anului sectorul public ar trebui sa cheltuiasca aproximativ 1,2% din PIB.

Romania este dependenta de fluxurile externe de capital, asadar are nevoie in continuare de o politica fiscala stricta pentru a atrage investitorii, a spus Lucian Anghel.

Daca pana acum deficitul s-a redus in special crescand taxele, in viitor statul ar trebui sa se concentreze pe cresterea veniturilor, ceea ce inseamna ca trebuie incurajate investitiile. Consecinta – vor veni mai multe fonduri la buget.

Reducerea cheltuielilor publice, in special prin masurile de austeritate luate in acest an, a provocat un impact negativ, de circa 1,5%, asupra PIB-ului. Fara aceste masuri Romania putea avea anul acesta o evolutie liniara a PIB si nu o scadere, asa cum anticipeaza majoritatea analistilor. Insa fara aceste masuri Romania putea intra inregistra derapaje fiscale care ar fi costat-o mult anii viitori, considera Lucian Anghel.

In opinia lui Anghel, cel mai mare pericol pentru cresterea economica de la anul ar fi o eventuala majorare de taxe.

Care sunt celelalte elemente care vor contribui la cresterea PIB in 2011? Cererea interna, care e evoluat destul de bine in criza in conditiile in care nu a fost afectata de masurile de austeritate, ar putea avea o contributie serioasa la majorarea PIB la anul. Exporturile, care in 2010 au crescut cu 25% in termeni anuali, este posibil sa isi fi atins deja potentialul de crestere, si sa franeze anul viitor.

In 2009 si 2010 un impact puternic la cresterea PIB l-a avut si programul Prima Casa, iar scaderea economica estimata de BCR pentru acest an, de 2,1%, ar fi fost cu circa 10% mai mare daca nu ar fi fost lansata a doua faza a programului in acest an. In opinia sa, o relansare a programului in 2011 va contribui la majorarea PIB.

Inflatia s-ar putea injumatati la anul

Preturile ar putea avea la randul lor o evolutie mai buna anul viitor decat in 2010. „La finele lui 2011 inflatia se va injumatati – va fi usor peste 4%”, a spus Lucian Anghel, in conditiile in care la sfarsitul lui 2010 vom avea o inflatie de circa 8%. Raiffeisen Bank estimeaza de asemenea ca inflatia ar putea cobori in cadrul intervalului tinta, anul viitor, care este de 3%, plus sau minus un punct procentual.

Opinia nu este insa generalizata la nivelul pietei. Astfel, economistii ING Bank Romania considera ca BNR subestimeaza factorii cu potential inflationist, iar Romania se afla intr-un proces de corelare a preturilor locale cu cele de la nivel european, care sunt mult mai crescute. Analistii ING considera ca BNR fixeaza tinte prea ambitioase pentru inflatie, iar anul viitor va rata din nou tinta in privinta acestui indicator.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...