- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Efectele crizei din constructii: Distribuitorii au redus preturile cu pana la 30%

02 Dec, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Preturile materialelor de constructii s-au redus cu pana la 30%, in ultimele doua luni, pe fondul scaderii vanzarilor. Reducerile au fost operate de distribuitori pentru a nu ramane cu stocuri, au explicat specialistii din piata.
Efectele crizei din constructii: Distribuitorii au redus preturile cu pana la 30%

Unele dintre cele mai mari scaderi de preturi s-au semnalat la fier beton, otel, caramizi, ciment si profile metalice.

Astfel, potrivit distribuitorilor, caramizile s-au ieftinit de la 400-430 lei pe metru cub in vara, la 300-350 de lei in prezent. Pe piata cimentului, preturile au scazut de la 30-40 de lei/sac in vara, la 21-25 lei/sac in prezent. Scaderi de preturi importante au fost operate si la otel, care se vinde acum la 2,1-2,6 lei/kilogram, fata de 4-4,5 lei in urma cu cateva luni.

Si producatorii au recurs la reduceri catre distribuitori, oferind facilitati mai mari si produse promotionale suplimentare.

„Scaderea cererii de materiale de constructii afecteaza intreaga piata, iar blocajul este prezent peste tot„, a declarat Marius Marin, directorul general al firmei de constructii Macon Deva.

„Blocajul investitional, datorat lipsei finantarilor, a determinat majoritatea jucatorilor sa isi modifice planurile de business. Trendul va fi si mai evident pe viitor”, a spus Marin.

Piata materialelor ingheata in 2009

Piata materialelor de constructii, estimata la 3 miliarde de euro in 2008, depinde in mod direct de evolutia sectorului constructiilor. In conditiile in care finantarile vor fi in continuare blocate, piata constructiilor va scadea anul viitor cu pana la 15%, estimeaza Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR).

Declinul va afecta in mod direct si piata materialelor de constructii, care va inregistra un recul similar, spun specialistii.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania, Claudiu Georgescu, estimeaza ca ieftinirile vor continua, distribuitorii preferand sa isi reduca la minim profiturile decat sa ramana cu marfa pe stoc.

„Cererea de materiale de constructii a scazut puternic in ultimele 2 luni. Distribuitorii au fost prinsi nepregatiti, cu stocuri importante si au trebuit, in condiiile crizei de lichiditate, sa recurga la scaderea preturilor. Procesul este posibil sa continue, daca piata imobiliara nu o sa isi revina”, a declarat Georgescu.

„Caderea va fi una de tip hard-landing”,spune presedintele UNPR, Marian Milut, care este si patronul producatorului de BCA Prefab Modelu. „In conditiile in care preturile au crescut, in ultimii 2 ani, cu peste 75%, iar in ultimele 2 luni, au cazut cu peste 30% si continua sa scada, industria va fi puternic afectata”, a declarat specialistul.

Marian Milut crede ca scaderea preturilor la materialele de constructii va aduce pe moment probleme producatorilor, dar pe viitor, si acestia vor avea de castigat, odata cu relansarea pietei imobiliare.

„Solutia iesirii din blocajul actual de pe piata constructiilor este scaderea preturilor la materiile prime, fapt care va genera o scadere in lant a pretului pentru constructiile noi. Revenirea pietei imobiliare va insemna o crestere a cererii de materiale, deci, in cele din urma, si producatorii vor avea de castigat”, a explicat presedintele UNPR.

Pozitia UNPR este sustinuta si de presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii, Laurentiu Plosceanu. El a declarat ca reducerea preturilor si reluarea creditarii ar putea relansa sectorul constructiilor, iar efectele asupra economiei ar urma sa fie benefice.

Marius Marin, directorul general al firmei de constructii Macon Deva, crede ca, pe acest fond, piata materialelor de constructii ar putea sa creasca anul viitor cu 5%, in timp ce alti jucatori vorbesc de o crestere maxima de 10%.

„Daca piata constructiilor isi va reveni, sau macar va ingheta la nivelul din 2008, ar fi o performanta. Cred insa ca, pe fondul crizei mondiale, ar trebui sa ne multumim si cu mai putin”, a declarat Plosceanu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...