Unele dintre cele mai mari scaderi de preturi s-au semnalat la fier beton, otel, caramizi, ciment si profile metalice.
Astfel, potrivit distribuitorilor, caramizile s-au ieftinit de la 400-430 lei pe metru cub in vara, la 300-350 de lei in prezent. Pe piata cimentului, preturile au scazut de la 30-40 de lei/sac in vara, la 21-25 lei/sac in prezent. Scaderi de preturi importante au fost operate si la otel, care se vinde acum la 2,1-2,6 lei/kilogram, fata de 4-4,5 lei in urma cu cateva luni.
Si producatorii au recurs la reduceri catre distribuitori, oferind facilitati mai mari si produse promotionale suplimentare.
„Scaderea cererii de materiale de constructii afecteaza intreaga piata, iar blocajul este prezent peste tot„, a declarat Marius Marin, directorul general al firmei de constructii Macon Deva.
„Blocajul investitional, datorat lipsei finantarilor, a determinat majoritatea jucatorilor sa isi modifice planurile de business. Trendul va fi si mai evident pe viitor”, a spus Marin.
Piata materialelor ingheata in 2009
Piata materialelor de constructii, estimata la 3 miliarde de euro in 2008, depinde in mod direct de evolutia sectorului constructiilor. In conditiile in care finantarile vor fi in continuare blocate, piata constructiilor va scadea anul viitor cu pana la 15%, estimeaza Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR).
Declinul va afecta in mod direct si piata materialelor de constructii, care va inregistra un recul similar, spun specialistii.
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania, Claudiu Georgescu, estimeaza ca ieftinirile vor continua, distribuitorii preferand sa isi reduca la minim profiturile decat sa ramana cu marfa pe stoc.
„Cererea de materiale de constructii a scazut puternic in ultimele 2 luni. Distribuitorii au fost prinsi nepregatiti, cu stocuri importante si au trebuit, in condiiile crizei de lichiditate, sa recurga la scaderea preturilor. Procesul este posibil sa continue, daca piata imobiliara nu o sa isi revina”, a declarat Georgescu.
„Caderea va fi una de tip hard-landing”,spune presedintele UNPR, Marian Milut, care este si patronul producatorului de BCA Prefab Modelu. „In conditiile in care preturile au crescut, in ultimii 2 ani, cu peste 75%, iar in ultimele 2 luni, au cazut cu peste 30% si continua sa scada, industria va fi puternic afectata”, a declarat specialistul.
Marian Milut crede ca scaderea preturilor la materialele de constructii va aduce pe moment probleme producatorilor, dar pe viitor, si acestia vor avea de castigat, odata cu relansarea pietei imobiliare.
„Solutia iesirii din blocajul actual de pe piata constructiilor este scaderea preturilor la materiile prime, fapt care va genera o scadere in lant a pretului pentru constructiile noi. Revenirea pietei imobiliare va insemna o crestere a cererii de materiale, deci, in cele din urma, si producatorii vor avea de castigat”, a explicat presedintele UNPR.
Pozitia UNPR este sustinuta si de presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii, Laurentiu Plosceanu. El a declarat ca reducerea preturilor si reluarea creditarii ar putea relansa sectorul constructiilor, iar efectele asupra economiei ar urma sa fie benefice.
Marius Marin, directorul general al firmei de constructii Macon Deva, crede ca, pe acest fond, piata materialelor de constructii ar putea sa creasca anul viitor cu 5%, in timp ce alti jucatori vorbesc de o crestere maxima de 10%.
„Daca piata constructiilor isi va reveni, sau macar va ingheta la nivelul din 2008, ar fi o performanta. Cred insa ca, pe fondul crizei mondiale, ar trebui sa ne multumim si cu mai putin”, a declarat Plosceanu.