- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Efectele deciziilor BNR: Dobanzile la depozite vor pica rapid, reporneste si creditarea

01 Jul, 00:01 • gecad.net
Eliberarea unei parti din rezervele minime si reducerea cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii cheie, la 9%, masuri adoptate marti de catre banca centrala, corelate cu celelalte decizii de relaxare a politicii monetare, ar putea sa conduca la scaderea substantiala a dobanzilor la depozite, iar spre sfarsitul anului putem astepta si o repornire usoara a creditarii, considera specialistii din mediul bancar.
Efectele deciziilor BNR: Dobanzile la depozite vor pica rapid, reporneste si creditarea

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis in sedinta de politica monetara de marti scaderea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, de la 9,5% pe an la 9% pe an, scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 18% la lei la 15% pe an, precum si scaderea rezervelor minime pentru pasivele in valuta de la 40% la 35% pe an.

Eliberarea rezervelor minime prin decizia de marti a BNR inseamna punerea la dispozitia bancilor a circa 9 miliarde de lei, , a mentionat pentru DailyBusiness.ro Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Acesta a explicat ca diminuarea rezervelor minime la valuta cu 5 procente va aduce in plus bancilor 1,5 miliarde euro (echivalent al circa 6 mil. lei – n.r.), in timp ce scaderea cu 3 procente a rezervelor minime pentru pasivele in lei presupune eliberarea catre banci a circa 3 miliarde de lei.

El considera ca diminuarea rezervelor va avea un impact asupra pietei bancare, care s-ar putea traduce printr-o usoara crestere a creditarii, catre finalul anului.

In opinia sa, cel mai probabil, disponibilitatile in lei eliberate de banca centrala se vor indrepta mai intai spre finantarea statului, prin achizitia de tilturi de stat, si mai apoi spre finantarea economiei.

In ceea ce priveste sumele in euro, acestea este probabil sa se indrepte tot spre finantarea statului, in conditiile in care guvernul a anuntat ca are in vedere organizarea unei emisiuni de titluri de stat pe piata externa, iar abia mai apoi spre finantarea companiilor.

Totodata, atrage atentia Chidesciuc, este posibil ca bancile locale sa trimita fondurile in valuta spre bancile mama, in conditiile in care acestea vor putea plasa la randamente mai bune in exterior, decat pe plan intern.

Reprezentantul ING Bank a atras atentia ca marea problema in privinta plasarii fondurilor in valuta pe plan intern este aceea ca nu exista cerere solvabila pentru credite.

Si Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al bancii Unicredit Tiriac, considera ca cererea scazuta este intr-adevar marea problema cu care se confrunta bancile. In plus, dintre cei care solicita credite, putini sunt solvabili, adica se incadreaza pentru imprumuturi.

Cererea de credite este foarte mica in conditiile in care companiile si-au redus activitatea, ceea ce a condus automat la scaderea nevoii de finantare, atat pentru activitatea curenta, cat si pentru investitii.

Pascariu nu exclude insa ca excesul de lichiditate din piata, impreuna cu scaderea dobanzii cheie, sa conduca la scaderea dobanzilor de pe piata bancara.

Cererea scazuta de credite pare a fi totodata cauzata de un cerc vicios, in care bancile s-au bagat singure, considera Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Acesta a atras recent atentia ca bancile nu pot plasa banii catre debitori tocmai pentru ca sunt „prea scumpi”, asa incat nici populatia si nici companiile nu se califica pentru imprumuturi.

Or, nivelurile mari ale dobanzilor la credite au fost generate tocmai de faptul ca bancile, in goana dupa lichiditati, au crescut foarte mult dobanzile la depozite, asa incat au fost nevoite sa fixeze dobanzile la credite la valori si mai mari, pentru a iesi in castig.

Asa se face ca, paradoxal, pe piata bancara exista si in prezent dobanzi la depozite de circa 14-15% pe an. Paradoxul consta in faptul ca bancile au insa acces la credite de la banca centrala, la dobanzi de 9,5%, asa incat aparent nu ar fi nevoite sa atraga resurse la costuri de 14-15%.

Rozalia Pal, economistul sef al bancii Unicredit Tiriac, atrage insa atentia ca lichiditatea de pe piata bancara nu a fost niciodata la un nivel confortabil, in conditiile in care banii pe care i-au primit bancile s-au dus catre finantarea statului, prin achizitia de titluri de la Ministerul de Finante.

Tocmai de aceea, Rozalia Pal considera ca eliberarea de rezerve minime, care va conduce automat la cresterea lichiditatii pe piata bancara, ar putea sa conduca la cresterea creditarii.

Foarte importanta pentru scaderea dobanzilor la credite ar fi insa diminuarea mai accentuata a dobanzii cheie, care ar face ca dobanzile la care se imprumuta bancile pe piata interbancara sa scada in mod similar.

Economistul sef al UniCredit Tiriac a anticipat si ca dobanzile la depozite vor cunoaste in viitorul apropiat o scadere semnificativa. De altfel, un trend descendent la dobanzile la depozite s-a observat si in ultimul timp, cand majoritatea institutiilor bancare din piata au anuntat diminuarea randamentelor oferite.

Scaderea bonificatiilor la depozite, precum si asteptatele reduceri de dobanda cheie, pot incuraja creditarea in cea de-a doua parte a anului.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar a anticipat marti ca am putea vedea un nivel de 7,5% pe an pentru dobanda cheie in decembrie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ministrul Educației dă vina pe sărăcie și pe modul de predare a profesorilor
Ministrul Educației dă vina pe sărăcie și pe modul de predare a profesorilor
Cum faci cafea la ibric prin metoda turcească. Secretele cafelei perfecte făcute acasă
Cum faci cafea la ibric prin metoda turcească. Secretele cafelei perfecte făcute acasă
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături de Patriarhul Daniel. Când va avea loc marele eveniment
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături ...
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe rafturi!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe ...
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo transferă bani în conturi de Revolut străine
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo ...
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunt cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunt cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...