- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Efectele supra-impozitarii: Guvernul incurajeaza fara sa vrea evaziunea

07 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Proiectul guvernului de a introduce, de la 1 mai, impozitul forfetar si a reduce drastic lista cheltuielilor pentru care se deduce TVA ar putea genera o crestere a evaziunii fiscale si va determina oamenii de afaceri sa isi transfere business-urile pe firme offshore sau in tari precum Bulgaria, unde impozitarea este mult mai redusa, estimeaza expertii in fiscalitate.
Efectele supra-impozitarii: Guvernul incurajeaza fara sa vrea evaziunea

Inventivitatea guvernului pare a fi fara limite. A promis ca va mentine cota unica, dar pe de alta parte a anuntat introducerea unui impozit forfetar. A decis sa nu creasca TVA-ul, dar a extins domeniile in care taxa pe valoarea adaugata trebuie platita (leasingul, achizitia de carburanti, piese de schimb etc.). A promis ca va restrange Codul Fiscal, pe motiv ca e prea stufos, dar pe de alta parte vrea sa introduca noi impozite, precum cel de poluare auto.

Oamenii de afaceri estimeaza ca, pe cat de inventiv este guvernul la capitolul strans „surubul fiscal”, pe atat de mare este si potentialul business-ului de a evita sistemul clasic de impozitare. Astfel, in cazul firmelor mari, expertii fiscali estimeaza ca numarul offshore-urilor inregistrate in tari precum Luxemburg, Andora, Cipru, va creste, iar multi oameni de afaceri isi vor muta sediile in tari ceva mai permisive precum Bulgaria, acolo unde se plateste cel mai mic impozit pe venit, fiind locul cel mai la indemana.

„Principala afacere a lui Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, era inregistrata in Olanda si cand a vandut-o, statul roman nu a incasat nimic. De ce nu ar face si altii la fel?”, se intreaba specialistii.

In cazul micilor afaceri, expertii se asteapta ca mare parte din patroni sa isi mute business-ul pe persoana fizica autorizata (PFA), domeniu neafectat, cel putin pentru moment, de impozitul forfetar, iar restul, mai ales cei din domeniul prestarilor de servicii, sa lucreze din ce in ce mai mult la negru. Firmele de 1-3 salariati vor deveni tot mai putine, iar statul s-ar putea trezi cu un numar suplimentar de someri.

[quote=Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR]E anormal sa aplici aceasta masura (impozitul forfetar – n.r.) fara sa faci niste delimitari, in functie de veniturile obtinute de firme[/quote]
„Masura va duce la faliment firmele de la coltul strazii, IMM-urile care obtin doar cateva sute de milioane de lei vechi”, a declarat Ovidiu Nicolescu. In prezent, 70% din PIB este produs de IMM-uri.

Guvernul, pe urmele „infractorilor”

Expertii in fiscalitate spun ca modul in care guvernul a decis sa faca rost de mai multi bani la buget dovedeste faptul ca „premiza luata in calcul este ca toata lumea face evaziune fiscala”.

Dincolo de sperantele si optimismul autoritatilor, oamenii de afaceri cred ca astfel de masuri ar putea determina tocmai o crestere a evaziunii fiscale si o scadere a sumelor incasate la buget.

„Evaziunea fiscala va creste cu cel putin 10%, daca nu mai mult. In conditiile crizei, firmele vor evita cat vor putea plata impozitelor, iar statul va incasa mai putini bani”, estimeaza Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta, domeniu in care evaziunea fiscala este deja de peste 30%.

Producatorii din domeniul alcoolului si tutunului pot vorbi din propria experienta. Majorarea anticipata a accizelor de la 1 aprilie, a adus, spun ei, o crestere a afacerilor la negru, iar statul va contabiliza cat de curand efectele negative ale cresterii fiscalitatii.

„Aceste masuri dovedesc ineficienta statului in a reduce evaziunea fiscala. Acesta e si motivul pentru care judeca unitar, ignorand efectele”, spune Radu Morariu, reprezentantul Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice, Garant.

Ion Lixandru, vicepresedinte Uniunea Transportatorilor, spune ca inasprirea fiscalitatii, in domeniul sau de activitate, va afecta cel putin 60% din companiile de transport rutier prezente pe piata. Efectele? In conditiile in care multe sunt afaceri de familie, ori vor lucra mai mult la negru ori vor da faliment.

„Suntem cea mai accizata categorie de agenti comerciali. Platim taxa de licenta, polita RCA, rovigneta, taxa de proprietate, dar si taxele directe si indirecte care merg catre bugetul de stat prin achizitia de combustibil. Inca un impozit in plus nu va face decat sa creasca piata neagra „, spune Lixandru.

„Atunci cand vrei sa scoti la suprafata o parte din economia gri, prin masuri cum este aceea a impozitului forfetar, risti sa-i afectezi pe foarte multi contribuabili onesti”, a declarat Angela Rosca, managing partner al firmei de consultanta fiscala Tax House.

Potrivit unei analize a Ministerului de Finante, economia subterana, adica cea care scapa neimpozitata de stat, a crescut de la 14,5% din PIB la peste 21% intre 2004 si 2008. Munca la negru constituie cea mai importanta parte (50%) a economiei subterane (respectiv 5,8% din PIB), in timp ce evaziunea fiscala la plata TVA, a ajuns in 2008 la aproape 24 de miliarde de lei, de peste trei ori mai mult decat valoarea de 7,4 miliarde de lei din anul 2004.

In cazul in care ar fi impozitat economia la negru, statul ar fi incasat venituri de 58,116 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 11,3% din PIB. Romania ar fi incheiat astfel anul trecut pe plus, cu un excedent bugetar de 6,1% fata de deficitul de 5,2% din PIB raportat de autoritati.

Planurile domnului Pogea

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, foloseste impozitul forfetar ca pe o pusca cu care vrea sa impuste doi, daca nu trei iepuri deodata – sa stranga mai multi bani la buget, principala preocupare, sa reduca nivelul evaziunii fiscale si sa reformeze mult prea incalcita economie romaneasca in care blocajul financiar este la loc de cinste, spun specialistii.

Potrivit unui proiect de act normativ aflat pe masa Guvernului, Pogea vrea sa introduca un impozit forfetar minim de 1.625 lei/trimestru – 6.500 lei/an, platit de toate firmele, mari sau mici, indiferent daca au avut sau nu profit. Ministrul Finantelor a motivat introducerea impozitului, ce i-ar aduce circa 400 mil.euro numai din impozitarea microintreprinderilor, prin faptul ca 80% din societatile din Romania au pierderi duble fata de venituri, neplatind datoriile catre stat, ceea ce duce la o concurenta neloiala fata de celelalte firme.

„Nu are nicio logica ca o astfel de suma sa fie platita de toate companiile din Romania”, spune consultantul fiscal Dan Schwartz.

Calculele lui Pogea nu se opresc insa aici. Noua „filosofie” bugetara, asa cum insusi a denumit-o, stabileste astfel ca firmele vor fi taxate cu „impozitul cel mai mare”

Impozitul va fi de 0,5% din venituri sau 16% din profit sau 6.500 lei/an, fiind platit, bineinteles, impozitul cel mai mare. In cazul microintreprinderilor, Finantele propun majorarea impozitului de la 2,5% din venituri la 3% in 2009, iar in cazul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor si firmelor de pariuri sportive, inclusiv persoanelor juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, impozitul pe venit va fi de 5%.

[quote=Gabriel Biris, consultant fiscal]Impozitul pe profit se va inlocui cu un impozit pe venit, de 0,5% (sau 16% x 3%) exact pe timp de criza, cand firmele au pierderi[/quote]
Practic, dupa ce a taxat profiturile in perioada de crestere economica, spun specialistii, acum executivul nu accepta deducerea pierderilor si apasa la maxim pe pedala, in speranta ca va forta firmele sa plateasca macar la nivelul din trecut.

In plus, tot de la 1 mai, guvernul nu va mai accepta deducerea TVA-ului la masinile in leasing luate de firma. Va disparea si deductibilitatea cheltuielilor legate de carburanti, consumabile si alte servicii.

„Adoptarea acestor modificari la Codul Fiscal in vigoare va genera o mare gaura in bugetul de stat si un blocaj al activitatii economice.”, a decarat Brent Valmar, director general Porsche Romania. „Incasarea de T.V.A. de la toate achizitionarile de masini noi va afecta principalii agenti fiscali. In secolul XXI nu se mai poate face business fara mobilitate, iar peste 70% din clientii de masini noi sunt persoane juridice”, a declarat Valmar.

„Momentul ales pentru introducerea impozitului forfetar si a eliminarii deducerilor TVA nu este cel mai bun”, considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

„Tocmai in acest an firmele ar putea inregistra pierderi din cauza crizei„, a spus Pogonaru, care se asteapta va ministrul Finantelor sa si tina promisiunea de a excepta de la plata acestui impozit firmele care inregistreaza pierderi doar in ultimul an.

Conform acordului cu FMI, statul trebuie sa caute venituri in plus de 325 milioane de euro la buget din cauza scaderii PIB.

Contrapropunerea patronatelor

Reprezentantii mediului de afaceri au lansat luni o alternativa la impozitul forfetar gandit de Gheorghe Pogea. Ei au cerut Ministerului de Finante ca firmele care au o cifra de afaceri anuala de pana la 15.000 euro sa fie scutite de la plata impozitului forfetar si ca acesta sa fie platit diferentiat, in functie de nivelul afacerilor.

„Am cerut reprezentantilor Finantelor ca acele companii care au o cifra de afaceri cuprinsa intre zero si 15.000 de euro sa nu plateasca nimic catre stat, insa raspunsul Finantelor a fost ca ar putea fi de acord cu o reducere, dar nu mai putin de 500 euro anual”, a declarat luni presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.

„Am cerut, de asemenea, ca cei care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 15.000 si 30.000 de euro sa plateasca 1.000 de euro, intre 30.000 si 100.000 euro – 1.500 de euro, cei care fac afaceri intre1 milion si 30 de milioane de euro sa plateasca cel putin 10.000 de euro, iar cei cu afaceri peste 30 milioane euro – 15.000 euro, indiferent daca au sau nu profit”, a precizat presedintele patronatului UGIR 1903.

Impozitul diferentiat ar urma sa se aplice doar acelor firme ce au inregistrat pierderi in ultimii doi ani, potrivit propunerii oamenilor de afaceri.

Oamenii de afaceri au cerut, pe de alta parte, guvernului sa ia masuri pentru eficientizarea aparatului de control fiscal. „Degeaba introduce astfel de impozite, cand colectarea este sub orice critica”, a mai declarat Coraci.

Reprezentantii Ministerului de Finante au declarat ca vor analiza propunerile patronatelor. Proiectul de hotarare de guvern privind rectificarea bugetara, ce include si masurile fiscale avute in vedere de executiv, ar urma sa fie analizat in sedinta din aceasta saptamana.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!