- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Efectul prabusirii creditarii: Multe banci locale vor dori sa plece, dar nu vor avea cui sa vanda

16 Jul, 00:01 • gecad.net
Bancile pentru care piata locala a devenit foarte putin rentabila sunt pregatite deja de exit, dar nu gasesc investitori interesati de afacerile lor, statul ramanand unul din putinii cumparatori potentiali ce ar putea aparea in urmatorii ani, considera consultantii in fuziuni si achizitii.
Efectul prabusirii creditarii: Multe banci locale vor dori sa plece, dar nu vor avea cui sa vanda

Daca inainte de criza piata de fuziuni si achizitii era dominata numeric de cumparatori, pe fondul crizei majoritari au devenit vanzatorii.

Motivul? Scaderea acuta a creditarii, principala activitate generatoare de profit, le conduce pe tot mai multe banci la concluzia ca este inutil sa isi mai pastreze aici subsidiare sau sucursale, considera analistii financiari.

„Sunt multe banci, atat din Austria cat si din Grecia, care ar dori sa isi lichideze sucursalele care se afla in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, dar nu au cui vinde in prezent”, a spus Mihai Pop, partener in cadrul casei de investitii Osprey Partners.

Reducerea profiturilor bancare, din cauza crizei, a condus si la reducerea multiplilor in functie de care investitorii calculeaza valoarea bancilor.

Costul de achizitie se calculeaza, grosso modo, in functie de valoarea capitalurilor proprii, carora li se aplica un multiplu.

„Inainte de intrarea in criza, tranzactiile de pe piata bancara se faceau cu un multiplu de 4, iar in prezent coeficientul a scazut la 2 sau chiar sub 2”, a explicat Mihai Pop.

Chiar daca si la acest nou nivel de pret bancile ar fi interesate sa vanda, Pop a mentionat ca pentru piata locala se gaseste greu cumparator. Dincolo de perspectivele sumbre privind cresterea afacerilor, investitorii straini mai au o reticenta in ce priveste piata locala – mediul bancar din Romania este perceput ca fiind mai putin performant decat sistemele din Cehia, Polonia sau Ungaria, a explicat consultantul in investitii.

Diferenta dintre modul in care s-a facut banking la noi si in celelalte tari se vede la nivelul calitatii portofoliului de credite. „Portofoliul de credite corporate al bancilor din Romania nu este foarte solid. Cele mai multe dintre bancile locale au aceeasi vechime cu perioada de crestere econiomica si au fost obisnuite sa considere ca trendul de crestere alerta va dura la nesfarsit atunci cand au evaluat garantiile aduse de companii pentru credite”, a spus Pop.

„In Romania, evaluarile firmelor au fost mult mai slabe decat cele facute in Cehia sau Polonia, tari unde bancile au vechime, au prins mai multe cicluri economice, si stiu sa faca o evaluare realista, deci au fost mult mai circumspecte”, a completat acesta.

Pop considera ca situatia bancilor se va inrautati mult in urmatorii doi ani, cand acestea vor avea de realizat provizioane pentru mult mai multe credite neperformante.

Daca o banca detine insa un portofoliu solid, atunci ar putea exista sanse ca tranzactia sa aiba loc. Doru Lionachescu, partener in cadrul casei de consultanta Capital Partners, declara recent ca scoaterea la vanzare a RBS Romania a starnit interes in piata, iar mari banci straine s-ar putea afla in postura de cumparatori. Mihai Pop susitne insa ca nu este de asteptat sa fie o tranzactie care sa impresioneze prin suma : „proprietarii vor fi fericiti si daca obtin doar 50% din pret”.

Principalul jucator din achizitii ar putea deveni statul

Un reprezentant al pietei bancare, Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD SocGen, atragea recent atentia ca piata locala este prea aglomerata, iar bancile cele mai mici sunt cele mai expuse in actualele conditii de criza. 10 – 15 banci ar fi un numar suficient pentru nevoia de servicii financiare a romanilor, crede Cercel.

Daca piata este supraaglomerata, ce se va intampla cu bancile care nu vor reusi sa reziste conditiilor actuale si nu vor gasi niciun cumparator?

In opinia lui Doru Lionachescu, ca urmare a oricarei crize de supraproductie, cei care nu vor reusi sa se vanda vor disparea pur si simplu de pe piata.

Acesta crede ca in sistemul bancar a mai ramas loc doar pentru bancile care au atins deja o masa critica, adica detin o cota de piata de aproximativ 5%, criteriu indeplinit in prezent doar de primele 8 banci de pe piata.

In plus, unul din jucatorii care ar putea capata mare importanta pe piata achizitiilor bancare va fi statul, care, in opinia lui Pop, va activa din nou fosta structura de administrare a creantelor bancare neperformante, AVAB (Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare), care ar putea intra in actionariatul bancilor pe care le va considera interesante, prin infuzii de capital.

In opinia lui Doru Lionachescu, criza a fost un exemplu in sensul ca la nivelul autoritatilor trebuie sa existe parghii care sa le ajute sa intervina in cazul in care pietele trec prin situatii dificile.

Ce a insemnat un an de criza pentru piata de achizitii in mediul bancar?

Anul trecut se vorbea despre un mare interes al investitorilor pentru bancile locale, iar presa era plina de stiri in care se anunta lansarea spre vanzare a Bancii Trasilvania, Bancii Carpatica, Libra Bank sau, acum 2-3 ani, CEC Bank.

Motivul pentru care anul anterior nu a fost finalizata nicio achizitie bancara a fost in general acela ca bancile aveau pretentii mari in privinta pretului. „Ultimele discutii de achizitie de care am auzit vorbindu-se au fost in cazul Banca Transilvania, la finele anului trecut, care insa nu s-a vandut pentru ca institutia a tinut la pret”, a spus Mihai Pop.

Intre timp, criza a avut un impact puternic asupra afacerilor bancare, asa incat in primele 6 luni institutiile si-au redus volumul creditarii la 30% din capacitatea din S1 2008, iar piata bancara a devenit brusc neinteresanta pentru investitori.

Asa incat, in prezent piata de achizitii din sectorul bancar pare blocata, existand o singura exceptie, RBS Romania, care a a fost scoasa la vanzare de grupul mama, acum cateva luni.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...