Banca Nationala a cotat moneda europeana la 4,1065 lei, cu 0,45% peste nivelul inregistrat vineri.
Potrivit dealerilor din piata, nu este exclus ca aceasta evolutie sa fi fost influentata, intr-o oarecare masura, de dezvaluirile din presa romaneasca privind telegramele secrete trimise de la Ambasada americana din Bucuresti catre Washington si interceptate de celebrul site Wikileaks.
„Dincolo de corectia asteptata de piata, data de inchiderea unor pozitii pe leu, este probabil ca si acest nou scandal sa fi influentat cotatiile mai ales pe piata interbancara”, a declarat un dealer, pentru DailyBusiness.ro.
„Daca acest scandal continua, ma astept ca leul sa piarda in continuare teren in fata euro, mai cu seama ca nivelul la care s-a tranzactionat saptamana trecuta a fost pur speculativ”, a mai spus acesta.
Dezvaluirile privind Romania au avut ecou in mediul international de afaceri.
„Nu putem spune exact in ce masura leul a fost influentat de scandalul Wikileaks, insa va pot spune ca toate aceste dezvaluiri au ajuns pe masa de analiza a tuturor agentiilor care analizeaza situatia Romaniei”, a declarat un alt dealer.
La nivel international, decizia Fondului Monetar International de a aproba noul acord cu Romania a dus prima de risc a tarii noastre la cel mai bun nivel din ultimele 10 luni. Costul unui potential faliment al statului, in perceptia investitorilor, a scazut luni cu 2,92%, la 240 de puncte.
[quote=Onno Simmons, consilier UE, intr-o telegrama citata de Wikileaks]Mafia joaca un rol daunator si secret in Romania. Crima organizata din Romania ar putea fi atat de bine organizata, incat nici nu e nevoie sa se impuste intre ei[/quote]
Telegramele Wikileaks prezinta, intr-o serie de analize realizate intre 2007 si 2010, interesele politicienilor si oamenilor de afaceri romani, modul in care se negociaza dosarele de coruptie, caracterizari ale celor mai importanti decidenti si realizeaza chiar un top al oligarhilor, ce ii are in frunte pe Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu si Ioan Niculae.
Intr-o analiza cu titlul „Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?”, americanii afirma, in concluzie, ca de tranzitia Romaniei de la comunism a beneficiat un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat dupa comunism si la Securitatea omniprezenta.
Politicienii: Wikileaks nu aduce noutati
Politicienii, atat cei de la Putere cat si din Opozitie, nu s-au declarat surprinsi de dezvalurile Wikileaks prezentate in presa de astazi si pe care le puteti citi intr-o sinteza realizata de DailyBusiness.ro.
Unul dintre liderii PDL, Vasile Blaga, a declarat ca telegramele secrete trimise de la Ambasada americana din Bucuresti catre Washington nu fac altceva decat o revista a presei.
” Nu sunt informatii care sa reprezinte o noutate pentru Romania „, a spus Blaga, adaugand ca se astepta ca acestea sa creeze controverse. „Ati observat ca in toata lumea au provocat dezbateri. Asta nu inseamna ca reprezinta ceva extrem de important”, a mai spus Blaga.
Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat ca telegramele respective nu sunt altceva decat extrase din presa, iar presedintele fondator al PC, senatorul Dan Voiculescu, s-a intrebat: ‘Cine e WikiLeaks?’.
‘Sa stiti ca nu am vazut niciun rand care sa nu fi aparut in presa, la vremea respectiva. Eu, cel putin, nu am stat la taclale, mese sau barfe cu vreun reprezentant sau demnitar al vreunei ambasade. (…) Sunt inclus, de douazeci de ani in diferite topuri. Sunt printre oamenii care fac ceva in aceasta tara si ma bucur ca fac parte dintre acesti oameni’, a afirmat Verestoy.
Nici liderii Opozitiei, Victor Ponta, presedintele PSD, si Crin Antonescu, presedintele PNL, nu au fost foarte impresionati de dezvaluirile Wikileaks.
[quote=Victor Ponta, presedinte PSD]Nu am nicio surpriza in ceea ce priveste dezvaluirile Wikileaks[/quote]
„Ce am aflat, ca sunt oameni care au interese politice, ca sunt pesedisti care au pareri proaste despre alti pesedinsti, ca Basescu controleaza serviciile secrete, asa cum spun americanii clar intr-un raport ? Asta le stiam. Avea cineva indoiala ca domnul presedinte dirijeaza, hotaraste cand se deschid dosare? Eu unul nu aveam nicio indoiala”, a declarat Antonescu.
Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, a declarat, luni, ca telegramele WikiLeaks „vorbesc de la sine”, insa a refuzat sa comenteze continutul documentelor atribuite misiunii diplomatice americane.