Analistii EIU estimeaza pentru 2011 un curs valutar de 3,97 lei/euro, similar celui prognozat pentru finele anului viitor, si o rata medie de schimb de 4,12 lei/euro, relateaza Mediafax.
EIU previzioneaza ca moneda nationala se va aprecia si fata de dolar, de la 2,93 lei/dolar la finele acestui an la 2,87 in decembrie 2010 si 2,82 lei/dolar in 2011.
Potrivit analistilor EIU, rata inflatiei va scadea la 3,8% la finele anului viitor si la 3,3% in 2011, dar principale riscuri pentru aceasta estimare sunt legate de cursul valutar si de posibilitatea majorarii TVA-ului in 2010.
„Leul s-a apreciat fata de euro si dolar inainte de criza politica din a doua jumatate a anului 2009, dar s-a depreciat ulterior spre 4,3 lei/euro”, se spune in raport.
„Leul se va confrunta cu presiuni suplimentare daca criza politica se va prelungi si daca Guvernul nu reuseste sa controleze cheltuielile publice in trimestrul al patrulea. BNR a anuntat ca interventiile pe piata valutara vor fi prudente, ceea ce ar putea rezulta intr-o volatilitate mai mare”, se mai arata in document.
In opinia expertilor EIU, atingerea tintelor de inflatie stabilite de BNR pentru 2009 si 2010 va depinde intr-o mare masura de traiectoria leului in aceasta perioada.
Analistii institutiei considera ca o corectie a leului, vazut o perioada lunga de timp ca fiind supraapreciat, era de dorit, avand in vedere temerile privind competitivitatea.
„Totusi, bazandu-ne pe estimarile privind rata de echilibru, este posibil ca leul sa fie in continuare supraevaluat in mod semnificativ. Posibilele probleme de competitivitate a Romaniei sunt legate de faptul ca alte valute din regiune s-au depreciat substantial in acest an”, se mai arata in raport.
EIU noteaza ca leul a scazut la un minim istoric de 4,3 lei pe euro in luna februarie 2009, in pofida interventiilor BNR, dar s-a apreciat dupa ce Romania a anuntat un acord de finantare cu Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si alte institutii financiare internationale, in suma de aproape 20 miliarde de euro.
EIU considera ca deficitul de cont curent va urca de la 5% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la 5,04% anul viitor, pentru ca in 2011 sa revina la nivelul din 2009.
Totodata, EIU se asteapta la o revenire modesta a cresterii economice in 2010, de 1%, dupa o contractie estimata la 7,6% in acest an. Pentru 2011, analistii institutiei prevad un avans al PIB de 4%.