In cazul Bulgariei, EIU prognozeaza ca, dupa un declin marginal al economiei in 2010, in acest an va avea loc o redresare modesta.
Capacitatea de reactie a tarii fata de criza a fost constransa de cotarea stricta a levei in raport cu euro si de necesitatea mentinerii unei politici bugetare stricte.
Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene (UE), respectiv Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia, EIU anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, urmata de un avans de 3,4% in 2012.
Inflatia la nivelul regiunii va fi de 3,2%, respectiv 2,6%, potrivit EIU.
Tarile din UE aflate in tranzitie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, vor avea in ansamblu o crestere economica de 3% in acest an si 3,4% in 2012. Inflatia va fi de 3,4%, urmata de 2,7% anul viitor.
EIU a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei zonei euro in 2011, sustinuta de Germania, de la 0,9% la 1,5%, care va incetini insa la 1,3% in 2012.
Pentru UE este asteptat un avans de 1,6% in acest an si cel viitor.
In cele 15 state membre mai vechi ale Uniunii, EIU prognozeaza un ritm de 1,5% atat in acest an, cat si in 2012.
Inflatia din zona euro va fi in acest an de 1,2% si va accelera la 1,5% anul urmator.
EIU a imbunatatit prognoza si in cazul economiei Statelor Unite (SUA), care va avansa cu 2,7% in acest an, peste ritmul anticipat luna trecuta, de 2,2%.
Revizuirea in crestere a prognozelor pentru SUA si zona euro a dus la modificarea in crestere a estimarii privind economia mondiala la 4% pentru acest an, de la 3,8%.
Institutul anticipeaza in continuare ca Portugalia va solicita asistenta financiara in prima parte a acestui an, in timp ce Spania se va descurca singura.