„Leul s-a apreciat fata de euro si dolar inainte de criza politica din a doua jumatate a anului 2009, dar s-a depreciat ulterior spre 4,3 lei/euro”, se spune in raportul EIU pe luna noiembrie, citat de Mediafax.
„Leul se va confrunta cu presiuni suplimentare daca criza politica se va prelungi si daca Guvernul nu reuseste sa controleze cheltuielile publice in trimestrul al patrulea. BNR a anuntat ca interventiile pe piata valutara vor fi prudente, ceea ce ar putea rezulta intr-o volatilitate mai mare”, se mai arata in raport.
In opinia expertilor EIU, atingerea tintelor de inflatie stabilite de BNR pentru 2009 si 2010 va depinde intr-o mare masura de traiectoria leului in aceasta perioada.
Analistii institutiei considera ca o corectie a leului, vazut o perioada lunga de timp ca fiind supraapreciat, era de dorit, avand in vedere temerile privind competitivitatea.
„Totusi, bazandu-ne pe estimarile privind rata de echilibru, este posibil ca leul sa fie in continuare supraevaluat in mod semnificativ. Posibilele probleme de competitivitate a Romaniei sunt legate de faptul ca alte valute din regiune s-au depreciat substantial in acest an”, se mai arata in raport.
Respectarea acordului cu FMI ar putea duce la tensiuni sociale
Respectarea in totalitate de catre noul guvern a programului cu Fondul Monetar International (FMI) ar intra in conflict cu sindicatele din sectorul public si creeaza riscul unor tensiuni sociale, se mai precizeaza in raport.
EIU precizeaza ca, daca Parlamentul respinge, conform asteptarilor, guvernul nominalizat de prim-ministrul desemnat Liviu Negoita, forma noului guvern va fi determinata cel mai probabil de rezultatele din turul doi al alegerilor prezidentiale, care vor avea loc pe 6 decembrie.
„Oricare ar fi complexitatea politica a noului guvern, sunt dubii daca acesta va implementa taierile dure de costuri din sectorul public, inclusiv reducerile salariale si de pensii cerute de catre FMI”, a mentioneaza EIU in raport.
In acelasi timp, EIU arata ca Romania este in urma in ceea ce priveste cateva cerinte ale politicilor aferente programului multilateral de asistenta, in special in ceea ce priveste austeritatea fiscala.
„Cu cat se prelungeste criza politica, cu atat mai mari vor fi sansele unor intarzieri in implementarea masurilor asumate cu FMI, dar si in acordarea urmatoarelor transe de la FMI”, se mai arata in raport.
Cu toate acestea, economistii EIU nu se asteapta la o intrerupere completa a acordului.