Moneda nationala s-a depreciat pana la un minim istoric de 3,4 lei/dolar si 4,3 lei/euro in luna februarie, in pofida interventiilor Bancii Nationale a Romaniei, dar s-a apreciat dupa ce autoritatile romane au anuntat in luna martie ca vor incheia un acord de finantare cu Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si alte institutii financiare internationale, in suma de aproape 20 miliarde de euro.
Leul s-a apreciat ulterior atat fata de dolar, cat si comparativ cu moneda unica europeana, ajungand la finele lunii august la paritati de schimb de 2,96 lei/dolar si, respectiv 4,22 lei/euro.
„Totusi, pe baza estimarilor privind ratele de echilibru, este posibil ca leul sa fie in continuare in mod semnificativ supraevaluat”, se arata in raportul EIU.
„Posibilele probleme privind competitivitatea Romaniei sunt formate din faptul ca alte monede din regiune s-au depreciat in ultimul an. Leul ar putea fi inca vulnerabil la presiuni in sensul deprecierii, in cazul in care situatia economica si politica s-ar deteriora dramatic in urmatoarele luni”, se mai precizeaza in document.
Analistii EIU noteaza ca rata medie de schimb valutar a fost in primele 5 luni ale acestui an de 4,23 lei/euro, ceea ce inseamna o depreciere de circa 15% comparativ cu media din perioada similara din 2008, de 3,67 lei/euro.
„Dupa cum se poate demonstra, exista un semn ca declinul exporturilor se apropie de punctul minim, sau l-a atins deja. In opozitie cu aceasta evolutie, importurile nu arata niciun semn tangibil de imbunatatire”, se mentioneaza in raportul EIU.
Astfel, economistii de la EIU considera ca ajustarea deficitului de cont curent de la 12,4% din produsul intern brut (PIB) anul trecut spre 5% din PIB in 2009 si 2010 este posibila.
Totodata, ei anticipeaza ca investitiile straine direct se vor injumatati in 2009 comparativ cu anul trecut si vor acoperi circa 60% din deficitul de cont curent.
EIU si-a revizuit in scadere estimarile privind contractia economiei in 2009, la 7,5%, si anticipeaza un avans al PIB de 1% anul viitor.