Potrivit lui Laszlo Diosi, OTP Bank Romania va beneficia odata cu intrarea in vigoare a deciziei bancii centrale de o suma de maxim 10 mil. euro, suma pe care o va folosi pentru creditarea IMM-urilor.
La randul sau, Ion Dobrica, director general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), a declarat ca banca va avea la dispozitie, in urma acestei decizii a BNR, intre 5 si 10 milioane de euro.
Potrivit oficialului BCC, surplusul de care va dispune Carpatica va merge catre creditarea firmelor, in special a IMM-urilor, „dar si a firmelor mari, in functie de solicitari”.
Sumele vor fi la dispozitia celor doua banci incepand cu data de 24 mai, de la care se aplica decizia bancii centrale.
In randul pasivelor luate in calcul de banca centrala pentru calcularea rezervelor minime intra atat liniile de credit contractate de banci (de la banca mama sau alti creditori), cat si depozitele atrase de acestea. Anterior deciziei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile erau obligate sa constituie la banca centrala, sub forma de rezerve minime obligatorii, 40% din toate pasivele in valuta atrase (rezervele constituite pentru pasivele in lei reprezinta o pondere de 18% din acestea – n.r.).
Potrivit sefului OTP, decizia bancii centrale afecteaza toate resursele atrase de institutie de la banca mama, OTP Bank Ungaria, acestea avand scadenta de peste 2 ani.
Ion Dobrica, directorul general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica, a spus ca pasivele de peste 2 ani in valuta reprezinta o pondere importanta din totalul pasivelor in valuta ale bancii, si constau in special in linii de credit atrase de la institutiile financiare internationale.
Pana in prezent, pentru a scapa de costul pe care il presupunea mentinerea rezervelor minime obligatorii la BNR (in conditiile in care BNR plateste bancilor comerciale pentru aceste rezerve mult mai putin decat costurile la care institutiile atrag aceste resurse n.r.), bancile recurgeau la externalizarea creditelor, acordand imprumuturile prin intermediul bancilor mama.
Luand in calcul si decizia bancii centrale, seful OTP a declarat ca, foarte probabil, banca nu va mai recurge la aceasta practica in viitor.
De altfel, Diosi a mentionat ca banca nu a mai externalizat niciun credit de aproape un an, data fiind si activitatea slaba de pe piata creditarii din ultimul timp.
Valoarea totala a pasivelor de peste 2 ani aflate in prezent in rezerva de valuta a bancii centrale depaseste 1 miliard de euro, potrivit declaratiilor recente ale lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.