In prag de campanie electorala, oamenii de afaceri dezgroapa un nou proiect legislativ pe care s-a asternut praful in Parlament. Dupa ce a fost avizat de Senat inca din primavara anului trecut, proiectul de lege privind eliminarea impozitului pe profitul reinvestit zace la Camera Deputatilor, fara niciun fel de sanse de a ajunge pe ordinea de zi.
Dupa ce, saptamana trecuta, reprezentantii mediului de afaceri au cerut in mod imperativ introducerea unui impozit pe profiturile exceptionale realizate in domeniile care beneficiaza de conjunctura internationala, cum ar fi domeniul petrolier, patronii au lansat ieri o noua solicitare autoritatilor menita sa corijeze problemele economiei, cerand adoptarea proiectului privind eliminarea impozitului pe profitul reinvestit.
„Aplicarea acestui impozit reprezinta una dintre anomaliile clasice din economia romaneasca. Este vorba de o dubla impozitare pentru ca, daca reinvestesti profitul, esti taxat, iar cum profitul il reinvestesti in economie, adica cumperi bunuri, utilaje, etc., mai platesti odata impozit. E absurd si neproductiv”, a declarat, pentru Dailybusiness.ro, Adrian Izvoranu, directorul general al Confederatiei Patronatelor din Industrie, Servicii si Comert din Romania.
Izvoranu spune ca si din acest motiv, exista foarte multi oameni de afaceri care prefera sa deschida noi firme decat sa plateasca statului un impozit ilogic si abuziv.
„Am facut un calcul, pornind de la datele de la Registrul Comertului si am ajuns la concluzia ca 30% dintre toti patronii din Romania au in medie intre 3-4 firme, iar exceptiile sunt cei cu 14-20 de firme. Marea majoritatea a acestor companii au fost deschise pentru a putea „cerne” profiturile fara a fi taxate. Este o realitate”, a declarat Izvoranu.
„Blocarea legii in Parlament dovedeste lipsa de viziune a politicului in ceea ce priveste dezvoltarea economica a Romaniei”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
„Nu este nici primul si nici ultimul proiect de lege ce vizeaza economia care este blocat cu anii in Parlament”, a mai spus Parvan, pentru DailyBusiness.ro.
Anularea impozitului, stimulent pentru capitalul romanesc?
Oamenii de afaceri sustin la unison ca anularea impozitului va duce la stimularea investitiilor romanesti in economie.
„Scutirea de impozit a profitului reinvestit ar determina cresterea volumului investitiilor firmelor in dezvoltare si modernizare”, spune Cristian Parvan, secretarul general AOAR .
Omul de afaceri Liviu Rogojinaru, reprezentantul Consiliului National al IMM-urilor, considera solutia eliminarii impozitului ca fiind excelenta pentru mediul de afaceri romanesc, implicatiile urmand sa se repercuteze in mod direct asupra cresterii economice.
„Pe vremea lui Vacaroiu, scutirea de impozitul reinvestit a adus investitii masive in economie, iar datele statistice arata in mod concret asta”, spune Rogojinaru. „Acum, daca vrei sa cumperi un utilaj, de pilda, din profitul pe care l-ai facut, platesti impozit pe profit, pe profitul reinvestit, platesti taxe pentru utilaj, asta ca sa le prezint doar pe cele direct. Indirect, mai platesti o gramada de biruri, doar pentru ca vrei sa deschizi o afacere lucrativa. Cum te ajuta statul? In niciun fel. Vrea doar sa iti ia mai multi bani”, a declarat Rogojinaru.
Miza eliminarii impozitului pe profitul reinvestit este evaluat de Ministerul Economiei si Finantelor la 1-2% din PIB.
Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Finantelor la momentul adoptarii proiectului legislativ de Senat,cel care a facut aceasta evaluare, declara ca decizia ar putea avea implicatii grave asupra bugetului dar si asupra economiei in general, stimuland consumul, fapt ce va alimenta inflatia.
„Admitand ca firmele ar reinvesti un procent de circa 70 la suta din profit, neincasarile la bugetul de stat ar putea ajunge la 1,2 la suta din PIB la nivelul anului 2009”, a declarat Doica.
Cristian Ionescu, country manager la agentia de rating Coface Romania, estimeaza, totusi, ca beneficiile adoptarii unei asemenea decizii le-ar depasi cu mult pe cele directe legate de introducerea acestei legi.
„Acest proiect de lege ar avea mai multe efecte asupra economiei. Ar incuraja cresterea investitiilor in bunurile de capital si in aducerea de echipamente noi, ceea ce va atrage o crestere a productivitatii in industrie, atat de necesara dezvoltarii econonomice sustenabile. Ar conduce la crestere economica prin accentuarea investitiilor interne, si prin descurajarea infiintarii de firme offshore pentru evitarea impozitarii si transferul profitului in paradisuri fiscale. In plus, ar incuraja multinationalele sa se gandeasca de doua ori inainte de isi repatria profitul si deci poate conduce la cresterea investitiilor acestora in Romania. In cele din urma, ar conduce la cresterea atractivitatii economiei romaneati pentru investitorii straini”, declara Cristian Ionescu.
Analistul economic spune ca, dincolo de avantaje, legea va trebui sa defineasca strict care sunt investitiile ce vor fi scutite de la plata impozitului, pentru a evita eventualele abuzuri si nereguli.
„Consumul este marele adversar al acestui proiect. Avand in vedere predispozitia romanilor pentru consum, ne putem trezi ca profit reinvestit va insemna achizitia de masini de lux, de pilda, iar asta nu va face decat sa creasca deficitul balantei comerciale. Trebuie stabilita in mod clar sfera de aplicabilitate a acestui proiect, pentru ca efectele negative sa nu devina preponderente celor poizitive, adica stimularii investitiilor reale in economie”, a declarat analistul Cristian Dinulescu, pentru DailyBusiness.ro.
Senatorii au aprobat un amendament pe acest subiect, specificand ca scutirea de impozit va fi aplicata doar pentru profitul reinvestit in activitati de productie. Senatorii au lasat insa la latitudinea executivului, dupa ce proiectul va trece si de Camera Deputatilor si va fi votat de plen, sa stabilieasca care va fi aria de aplicabilitate si normele de aplicare ale legii.