Incertitudinile privind rezultatul votului din Parlament si cele referitoare la capacitatea guvernului de a aplica masurile de reducere a cheltuielilor publice, daca motiunea va fi respinsa, au majorat randamentele la niveluri la care Ministerul de Finante nu a fost dispus sa plateasca, potrivit agentiei Reuters citate de Mediafax.
Guvernul se confrunta cu o opozitie politica si sociala substantiala fata de planurile de a reduce drastic salariile din sectorul public si pensiile pentru a continua programul de finantare de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI.
Temerile legate de nivelul datoriilor din Europa de Est au ingrijorat unii investitori ca anumite state ar putea sa ajunga intr-o situatie similara Greciei.
Cresterea costului datoriilor Romaniei contrasteaza cu situatia de la inceputul acestui an, cand reducerea dobanzilor si nivelul amplu al lichiditatilor au permis reducerea randamentelor de la nivelul de 10% din decembrie.
Ungaria, spre exemplu, a vandut joi titluri pe termen de un an sub nivelul planificat de 35 de miliarde de forinti, in timp ce randamentul mediu a urcat cu 0,18 puncte procentuale comparativ cu licitatia precedenta.
Incepand din 6 mai, dupa anuntarea masurilor de austeritate, Romania a respins toate ofertele pentru titluri pe termen de cinci si trei ani.
Luni, Finantele au respins ofertele de achizitie a unor titluri pe un an, iar analistii se intreaba daca situatia se va repeta si in cazul unei emisiuni de titluri pe termen de sase luni, in valoare de un miliard de lei (285 milioane dolari), programata pe 14 iunie.
„Daca nu vor vinde nici titlurile pe sase luni vor transmite un semnal negativ, dupa ce au respins cererile pentru emisiunile cu maturitate de un an, trei, respectiv cinci ani”, a declarat Vlad Muscalu, analist la ING Bank Bucuresti.
Muscalu a aratat ca, „in conditiile incertitudinilor ridicate legate de votul motiunii, scenariul probabil este ca Ministerul de Finante sa vanda mai putin decat a planificat la un randament mai ridicat, de circa 7%, decat sa respinga din nou ofertele”.
Guvernul a vandut ultima oara titluri pe sase luni la 10 mai, cand randamentul mediu acceptat a urcat la 6,38%, de la 5,74%.
„Ne asteptam ca vanzarea sa aiba loc, deoarece Ministerul de Finante are nevoie mare de finantare, dar randamentul va fi mai mare”, considera Rozalia Pal, economist sef la UniCredit Tiriac Bank.
Ea a adaugat ca totul depine de increderea din piata, dar randamentele nu vor depasi cu mult 6,5%, avand in vedere asteptarile ca dobanda de politica monetara sa fie din nou redusa.
Analistii considera ca Banca Nationala a Romaniei isi poate permite sa mai reduca o data dobanda cheie in luna iunie, de la nivelul minim record de 6,25%, dar perspectiva costului imprumuturilor depinde in mare masura de riscurile politice.
Contestarea tot mai puternica a planurilor de reducere a cheltuielilor, menite sa limiteze deficitul la 6,8% din PIB in acest an, au dus la deprecierea leului si a cotatiei actiunilor, iar costul asigurarii datoriilor Romaniei a atins in aceasta saptamana cel mai ridicat nivel din ultimul an.