- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Enel va investi 1 miliard de euro la Electrica Muntenia Sud

12 Jun, 01:02 • Redactia DailyBusiness
Grupul italian Enel a anuntat ca va investi 1 miliard de euro in urmatorii 15 ani, la Electrica Muntenia Sud, dupa ce luni a preluat 67,5% din actiunile companiei, pentru 820 de milioane de euro.
Enel va investi 1 miliard de euro la Electrica Muntenia Sud

Planul de afaceri al Enel prevede investitii totale de 220 milioane euro in primii trei ani de la preluarea companiei romanesti de distributie electrica. Veniturile cumulate, in aceasta perioada, sunt estimate la 1,4 miliarde de euro, din care 470 de milioane in primul an de la preluarea societatii. In aceasta perioada productia va creste de la 4.800 GWh in primul an la 5.000 GWh, in cel de-al treilea an.

„Prin achizitia companiei Electrica Muntenia Sud, Enel isi dubleaza dimensiunea operatiunilor pe piata din Romania”, a declarat directorul general executiv Enel Romania, Mateo Codazzi.

Electrica Muntenia Sud detine o retea de peste 45.000 de km si are 1,1 milioane de clienti. In 2006, compania a distribuit circa 4,7 TWh de electricitate si a inregistrat vanzari de peste 450 milioane Euro.

Statul incaseaza 394,8 milioane euro

Contractul de privatizare semnat luni de Enel cu statul roman prevede plata directa catre stat a 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud.

Alte 425,2 milioane euro vor fi obtinute printr-o majorare de capital ce va aduce grupului italian controlul a 67,5% din companie.

Pretul de subscriere pentru cele 10.301.278 actiuni de la majorarea de capital va fi de 41,28 euro, inclusiv o prima de emisiune, valoarea nominala a titlurilor fiind de 10 lei. Acesti bani vor fi folositi exclusiv pentru finantarea planul de investitii al companiei.

Grupul italian mai detine in Romania alte doua filiale Electrica, Dobrogea si Banat, preluate la pachet in 2004 prin aceiasi metoda. Enel a preluat atunci 24,62% din actiunile fiecarei firme si a efectuat majorari de capital, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 127,4 milioane euro.

Conditiile privatizarii

Contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud prevede o serie de clauze ferme, de ambele parti.

Prin contract, Enel va fi obligata sa plateasca penalitati intre 5 si 200 milioane de euro pentru incalcarea contractului de privatizare, avand dreptul sa ceara statului despagubiri de valoare maxima similara pentru nerespectarea intelegerii.

Daca Electrica nu va respecta prevederile contractului, Enel va avea dreptul sa denunte contractul de privatizare daca inregistreaza, prin incalcarea clauzelor, un prejudiciu de peste 118 milioane euro, reprezentand 30% din pretul platit pentru 50% din actiuni.

In primii cinci ani de la finalizarea tranzactiei de privatizare, Enel va putea vinde actiuni Electrica Muntenia Sud numai catre firme afiliate, iar daca va dori sa transmita astfel de titluri si catre alti cumparatori, va avea nevoie de acordul statului roman.

In schimb, Electrica nu va subscrie actiuni la majorarea de capital, dar Fondul Proprietatea isi poate exercita acest drept. In acest din urma caz, Enel poate decide sa subscrie noi actiuni pentru a-si mentine cota la 67,5%.

Contractul de privatizare vizeaza, pe langa planul de investitii, si mentinerea numarului salariatilor la aproximativ 2.000.

Enel va avea, intre data semnarii si finalizarii, un reprezentant in sedintele conducerii Electrica Muntenia Sud, ca observator fara drept de vot, si va avea acces la registrele si evidentele firmei.

Transferul efectiv al proprietatii Enel asupra Electrica Muntenia Sud, va avea loc pana la finele anului, in conditiile in care Enel va respecta obligatiile financiare catre statul roman si Comisia Europeana isi va da avizul privind clauza de concurenta.

Vanzarea Muntenia Sud, a treia mare tranzactie a statului roman

Vanzarea Muntenia Sud catre Enel reprezinta a treia mare tranzactie a statului roman, dupa privatizarile BCR si Petrom, considera Firma Musat & Asociatii, compania de avocatura care a intermediat tranzactia.

„Am analizat toate detaliile tranzactiei pentru a asigura protectia drepturilor Enel, fara a pierde insa din vedere mentinerea competivitatii ofertei tehnice, tinand cont atat de faptul ca aceasta avea un procentaj insemnat in totalul punctajului, cat si de numarul mare de ofertanti”, a precizat coordonatorul firmei de avocatura Musat & Asociatii, Gheorghe Musat, intr-un comunicat remis, luni, mass-media.

30 miliarde euro, investitii in sectorul energetic

Sectorul energetic romanesc va atrage, pana in 2020, investitii de 30 miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Din aceasta suma, aproape o treime vor proveni de la statul roman, restul fiind reprezentat de aportul companiilor care au participat la privatizarea sectorului energetic.

Vosganian crede ca in 2015, Romania ar putea produce cu 70-80% mai multa energie electrica decat in prezent, cu conditia ca pana la acea data, capacitatea hidrocentralelor sa creasca, si totdata patru reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda sa intre in functiune.

Electrica Muntenia Sud este cea de-a V-a companie de distributie privatizata de statul roman. Autoritatile romane cauta acum investitorii dispusi sa preia si celelalte trei companii aflate inca in portofoliul AVAS.

„Asteptam momentul oportun pentru privatizarea celorlalte trei companii de distributie a electricitatii organizate ca filiale Electrica”, a declarat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu.

Din cele 8 companii regionale de distributie a electricitatii desprinse din Electrica, Dobrogea si Banat au fost preluate de Enel, iar alte doua filiale au fost preluate de companiile CEZ din Cehia si E.ON din Germania.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu între cele două sexe
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu ...
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important privind puterea de cumpărare la nivel global
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important ...
TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul
TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi capacitatea de stocare. Doar unu din zece români au şi baterie
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi ...
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. Doar 15 locuri, în specialități chirurgicale, au rămas neocupate
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. ...
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile pe care le va conține
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile ...
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au evaporat în câteva minute din cauza crizei politice
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au ...
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile în decembrie
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile ...
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania oferă și comision din vânzări
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania ...
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm indiferent de preţ”
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm ...
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor plăti șoferii în plus pentru un plin la mașină
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți ...
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și cine participă
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și ...
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. Cât ar trebui să scoată din buzunar românii
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. ...