Daca la sfarsitul anului trecut se preconiza ca aceasta piata va ajunge in 2009 pana la 500.000 de participanti, fiind sustinuta de cresterea deductibilitatii la 400 euro, in prezent, oficialii din piata estimeaza ca numarul acestora va fi de circa 250.000 de aderenti.
La 31 decembrie 2008, numarul participantilor la pensiile facultative era de aproape 151.000, triplu fata de anul precedent, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Pana la finalul lui martie, numarul total de participanti a crescut usor, pana la 162.000.
Mircea Oancea a declarat pentru DailyBusiness.ro ca in acest an piata nu va cunoaste cresterea estimata initial, insa ar putea intra in sistem circa 100.000 de noi participanti. Si Emilia Bunea, CEO al ING Fond de Pensii, se asteapta la un numar similar de aderenti in acest an.
[quote=Shah Rouf, CEO Aviva Romania]Observam o incetinire a ritmului cresterii pietei corporate in ultima perioada[/quote]
Criza economica isi va spune cuvantul asupra pensiilor facultative, insa efectul acesteia va fi compensat de deductibilitatea fiscala in valoare de 400 euro pe an, atat pentru angajator, cat si pentru angajat, crede Oancea.
„Se poate observa o scadere a ritmului evolutiei numarului participantilor la Pilonul III in ultimele luni. Criza financiara a micsorat bugetele companiilor care pana acum plateau contributiile pentru pensiile angajatilor”, a declarat Shah Rouf, CEO Aviva Romania.
„Piata de pensii facultative va creste sub asteptarile initiale, din cauza contextului dificil din economie in general si din piata muncii in special”, spune si Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii. Acesta, ceva mai pesimist, se asteapta la doar 50.000-70.000 de noi participanti in sistem, piata ajungand astfel la maxim 220.000 de aderenti.
Si Cristian Barcaru, reprezentantul Asirom Concordia, se asteapta ca piata sa atraga in 2009 putini aderenti, doar circa 40.000 de clienti noi.
Vanzarile de pensii se vor concentra mai mult pe persoanele individuale
Potrivit jucatorilor din piata, pensiile facultative vor fi mai cautate in acest an de segmentul retail decat de companiile angajatoare.
„Este foarte posibil ca vanzarile retail sa fie mai puternice decat cele corporate in acest an, dar efectul va fi inversat de indata ce economia va incepe sa creasca iar”, pronosticheaza Besim Jawad, general manager al Eureko-Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (fosta Interamerican).
Acesta crede ca piata pensiilor facultative are un potential ridicat de dezvoltare si ca va creste destul de mult in urmatorii 5-10 ani.
Emilia Bunea de la ING Fond de Pensii estimeaza pentru acest an o crestere a activelor fondurilor de pensii facultative pana la 265 milioane lei (circa 63 mil. euro), crestere bazata in special pe vanzarile de retail si mai putin pe cele catre companii.
Fondurile de pensii facultative au incheiat anul 2008 cu active de circa 84,3 milioane lei (23 mil. euro) si ajunsesera la finalul lui martie a.c. la 110,48 milioane lei (25,8 mil. euro).
Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii, a precizat ca se observa in ultima vreme o colectare mai slaba a contributiilor pe segmentul de pensii facultative, insa contrar celorlalte companii din piata, scaderea se manifesta mai mult pe zona de retail (clienti individuali) decat pe zona corporate (contributii platite de catre angajatori, in beneficiul salariatilor).
Cu toate acestea, Allianz incearca sa depaseasca perioada economica dificila, „incercand si cresterea portofoliului de noi clienti, in special pe segmentul de retail”, potrivit lui Andanut.
Directorul Allianz-Tiriac Pensii considera ca activele vor atinge in acest an 45-50 milioane euro, in timp ce Cristian Barcaru, reprezentantul Asirom Concordia, vede o triplare a valorii acestora fata de anul trecut.
Companiile au mentionat ca nu s-au confruntat deocamdata cu renuntari din partea clientilor corporate.
Ce randamente vor avea fondurile in iunie, la 2 ani de la start
Arbitrul pensiilor private va publica, in iunie, datele cu privire la randamentele oficiale obtinute de administratorii fondurilor de pensii facultative (Pilon III), la doi ani de la startul acestui sistem, jucatorii din piata fiind optimisti in acest asens.
Barcaru Cristian, reprezentantul Asirom-Concordia estimeaza ca randamentul mediu real pe Pilonul III va fi de circa 3%.
Performanta agregata a pietei este pe plus de la lansare (+6,1% in perioada iunie 2007 – februarie 2009), in pofida conditiilor financiare mai mult decat nefavorabile, a precizat seful Allianz-Tiriac Pensii.
„Sa nu uitam nici o clipa ca fondurile de pensii au un orizont de lucru lung si foarte lung, in care performantele vor fi cu siguranta pozitive”, spune Crinu Andanut.
De asemenea, seful Aviva este de parere ca randamentul mediu din piata va fi pozitiv.
Besim Jawad considera totusi ca „anumite fonduri vor avea randamente pozitive, altele nu, iar per total asta inseamna ca rezultatele nu vor fi foarte impresionante si cel mai probabil vor fi mai mici decat cele asteptate pentru pilonul doi”.
Rata minima de rentabilitate, atat pe Pilonul III, cat si pe Pilonul II, face in prezent obiectul unor proiecte de norme aflate in dezbatere publica. Inca nu este stabilit complet mecanismul de calcul pentru rentabilitatea minima dupa care va fi monitorizata performanta fondurilor, urmand ca acesta sa fie publicat de arbitrul pensiilor.