Oferta grupului E.ON a crescut de la 38,75 euro pe actiune ( 41 mld. euro in total ), la 40 euro pe actiune. Grupul energetic a licitat prima oara pentru preluarea Endesa in luna februarie 2006, directorul executiv al E.ON, Wulf Bernotat, ridicand de trei ori suma pana in prezent, in speranta ca va reusi sa cumpere cea mai mare companie producatoare de electricitate din Spania.
Initial, Guvernul de la Madrid a incercat sa descurajeze prezenta investitorului german pe aceasta piata, sprijinind in paralel preluarea Endesa de catre compania spaniola de electricitate Gas Natural, in incercarea de a crea un imperiu energetic pur spaniol. Guvernul socialist a impus astfel o lista de conditii si restrictii care ar fi trebuit luate in seama si indeplinite de E.ON.
Acestea au fost insa considerate ilegale de Consiliul Concurentei Uniunii Europene, care a sanctionat protectorismul spaniol. Ulterior, Gas Natural s-a retras din licitatie.
In calea preluarii Endesa de catre E.ON s-au pus apoi grupul spaniol Acciona si cel italian Enel, principalii actionari ai Endesa. Impreuna, cele doua grupuri detin 46% dintre actiunile companiei.
Ca raspuns la oferta anterioara a E.ON ( 38,75 euro pe actiune ), Acciona si Enel au declarat, vineri, ca isi vor uni fortele pentru o contra-oferta de 41 eurocenti pe actiune, admitand astfel, in premiera, o alianta intre cele doua companii. Autoritatile bursei spaniole a decis ca aceasta actiune este ilegala, urmand ca actionarii principali sa nu mai poata licita pentru Endesa timp de 6 luni sau din momentul in care E.ON s-ar retrage din cursa.
Oferta anterioara prezentata de E.ON ar fi trebuit sa aiba scadenta pe data de 29 martie. Oficialii spanioli au decis insa ca, dupa oferta de astazi, data limita pana la care compania germana va putea primi un raspuns de la actionarii Endesa s-a extins pana la 3 aprilie sau, conform regulilor din SUA, pana pe 6 aprilie.
Cei 22 milioane de clienti Endesa, precum si sutele de centrale electrice detinute de companie reprezinta o afacere foarte buna, in conditiile in care, de la 1 iulie, Uniunea Europeana va declara zona piata deschisa pentru competitie.