Editura Codecs
Colectia Top Management
Pret 50 lei
Titlu original: The age of unreason. New thinking for a new world
Cartea intr-un minut:
In noua epoca, anuntata de Charles Handy, comportamentul ar trebui sa fie „irational”, in sensul de a gandi neconventional sau, cateodata, chiar pe dos. Cartea vorbeste despre relatia omului cu munca si cum va influenta aceasta vietile noastre personale.
Cronica DailyBusiness
Charles Handy vorbeste despre schimbarea pietei muncii in conditiile in care vor exista din ce in ce mai multi lucratori independenti, cu norma partiala sau temporara, fie pentru ca asa isi doresc ei, fie pentru ca aceasta este singura oferta disponibila. Tot mai multi oameni isi vor petrece o mare parte a vietii in afara unei organizatii formale. Acest fapt va schimba optica in ceea ce priveste munca, locul de munca si cariera.
Transformarea este provocata de aparitia organizatiei in forma de trifoi. Prima frunza reprezinta nucleul profesional, format din profesionisti calificati, tehnicieni si manageri. Organizatiile ii leaga din ce in ce mai mult prin „lanturi de aur” – salarii mari, beneficii si masini. Din partea lor se asteapta sa fie prezenti unde sunt chemati, sa faca tot ce li se spune, sa fie cum li se spune si cum o cere organizatia. A doua frunza reprezinta munca externalizata. Toate activitatile ce pot fi facute de altcineva sunt transferate catre persoane care si-au facut o specializare din ele si le executa mai bine si cu costuri mai mici. A treia frunza a trifoiului este forta de munca flexibila.
Cine se hotaraste sa priveasca fiecare lucru pe care il are de facut ca pe o oportunitate de a invata si nu ca pe o corvoada, va descoperi ca poate sa faca intr-un mod nou lucrurile familiare. Invatarea incepe cu o intrebare care ne implica personal, numai astfel nu vom uita ce am invatat. Dupa testare si reflectie urmeaza o alta intrebare. „Discontinuitatea, care presupune cautarea permanenta a schimbarii este o lectie de viata foarte buna”, spune Charles Handy. Cei care reusesc sa invete cel mai bine sunt cei responsabili fata de propria persoana si viitorul lor, au o imagine clara despre cum ar vrea sa fie viitorul lor, vor sa fie siguri ca-l vor realiza si cred ca sunt in stare sa o faca.
In conditiile unui materialism generalizat, oamenii nu mai muncesc pentru lucrurile de care au nevoie, ci pentru cele pe care le doresc, pentru „bunurile de clasament”, care ii tin la acelasi nivel sau inaintea altora. Este o competitie fara niciun castigator, pentru ca intotdeauna vor exista „altii”, care o iau inainte si pe care trebuie sa-i ajungi din urma.
Pentru a invata este nevoie de un egoism responsabil, o redefinire a cadrului problemelor si de acceptarea propriului negativ. Redefinirea cadrului este capacitatea de a vedea lucrurile in alt mod, de a te gandi la ele ca si cum ar fi niste oportunitati, nu probleme. Acceptarea negativului este capacitatea de a trai cu greselile si esecurile tale fara a-ti pierde cumpatul sau a dispera. „Sa crezi ca totul va fi bine, chiar si atunci cand nu poti sti cum anume va fi totul bine, face ca acceptarea negativului sa fie usoara. Oamenii de afaceri inregistreaza 9 esecuri pentru fiecare succes. Noi nu auzim decat de succese, pentru ca ei considera esecurile valoroase ca experienta”, spune Charles Handy.
Multi dintre noi isi deleaga viitorul altor persoane. „Ei” ar trebui sa stie ce este bine pentru tine si ce cale ar trebui sa urmezi. Pe masura ce imbatranesti, descoperi ca pe „ei” nu-i intereseaza persoana ta si sunt ca si tine, merg inainte bajbaind, afirma Handy.
Portofoliul de lucru descrie cum se imbina la un loc diferitele fragmente de munca din viata noastra pentru a forma un tot echilibrat. Exista 5 categorii mari de munci ce pot fi incluse intr-un portofoliu: munca salarizata, munca pentru un onorariu, (acestea doua fiind forme ale muncii platite), munca din gospodarie, munca gratuita si munca studiu, (acestea trei fiind munci neremunerate). Oamenii de portofoliu se gandesc la bani din portofoliu, nu la bani din salariu. Ei se obisnuiesc cu faptul ca banii vin in sincope si apar din surse diferite.
Diferentele individuale vor deveni importante, atat in interiorul cat si in afara organizatiilor. Pentru cei talentati, un trai de portofoliu la periferiile organizatiilor poate sa le ofere satisfactie personala, dar acest lucru ar putea condamna organizatiile sa aiba in numai oameni de categoria a doua. Munca a ajuns pentru multi numai un „serviciu”, ce inseamna multa truda in folosul altcuiva, facut fara sentimentul ca ar conta ce fac si fara prea multa finalitate evidenta.
„Pe masura ce oamenii vor putea alege unde sa traiasca, ei vor alege sa traiasca in locuri ce seamana a sate si nu a orase, unde vecinii au un nume si o fata”, spune Handy.
Succesul, banii si realizarile vor sosi mai repede, in cazul unora, ceea ce le va permite sa fie altfel, atat cat mai au timp si energie. Viata inseamna pentru ei sa bifeze lucruri pe o lista pana cand ajung la elementele care le redau ceea ce este esential pentru ei.