Editura Publica
Colectia International Bestseller
Pret 95 lei
Titlu original: The age of turbulence. Adventures in a New World
Cartea intr-un minut:
Cel care si-a facut botezul de foc in functia de presedinte al Fed-ului cu Lunea Neagra de pe piata bursiera din 1987 si care a administrat masuri pentru toate crizele economice din America, dupa marea criza din 1929-1930, foloseste propriul traseu pentru a fundamenta un cadru de intelegere a noii economii globale.
Cronica DailyBusiness
Cu descendenta in Romania prin neamul tatalui sau, Greenspan, si in Ungaria prin familia mamei sale, Goldsmith, cel cunoscut mai ales ca presedintele Fed-ului a crescut in New York, intr-o familie dezmembrata.
Primii bani i-a castigat cantand la saxofon si clarinet in diferite concerte. Mereu s-a considerat un expert aflat in culise, cineva care pune ordinele in aplicare, mai degraba decat un lider. Prezicerea crizei economice care s-a transformat in recesiunea din 1958 a fost prima sa prognoza asupra economiei ca intreg. Dupa criza bursiera din 1987, s-a obisnuit cu ideea de a lua decizii politice cruciale.
Daca nu ar fi intalnit-o pe Ayn Rand, o rusoaica care organiza cercuri de filozofie, ar fi ramas limitat la specializarea strict economica, fara a se uita la oameni, la valorile lor, la modul cum muncesc sau gandesc, la ceea ce fac si de ce o fac.
Parerea lui Greenspan este ca recesiunile sunt ca uraganele : variaza intre „obisnuite” si „catastrofale”. Cele obisnuite fac parte din ciclul economic: au loc atunci cand stocurile de produse depasesc cererea, iar firmele isi reduc drastic productia, pana cand excedentul este vandut. Cele din categoria 5 au loc atunci cand cererea insasi se prabuseste, consumatorii nu mai cheltuiesc si firmele nu mai investesc.
Dupa atacul de la 11 septembrie 2001, posibile crize economice erau asteptate de personalul administrativ central. Cel mai rau ar fi fost sa se produca un colaps al sistemului financiar.
In cele 7 luni anterioare zilei de 11 septembrie, economia se afla intr-o stare de usoara recesiune, luptandu-se sa elimine efectele crahului dot-comurilor din anul 2000.
Datele de la sfarsitul lui septembrie spuneau ca oamenii incetasera sa mai cheltuiasca bani pe altceva decat bunuri care sa-i pregateasca pentru un posibil nou val de atentate: vanzarile la alimente, dispozitive de securitate, apa imbuteliata si asigurari erau in crestere; incasarile din domeniul calatoriilor, divertismentului, sectorului hotelier, turismului si organizarii de conferinte erau la pamant.
Cu cativa ani inainte, multi fabricanti trecusera la sistemul de productie „just in time”, bazandu-se pe livrarea componentelor esentiale, transportate cu avionul, numai in momentul in care era nevoie de ele. Din cauza inchiderii spatiului aerian si a inaspririi controalelor vamale, aparusera deficite si blocaje de aprovizionare, iar unele fabrici isi anulasera o parte din numarul de ore de munca. Era urgent sa fie repus in circulatie traficul aerian comercial, pentru a indeparta toate efectele de domino negative.
De regula, primul indicator clar despre ceea ce se petrece in economie este numarul cererilor nou-inregistrate pentru ajutor de somaj, o statistica pe care Departamentul Muncii din America o intocmeste in fiecare saptamana.
Economia s-a pus singura pe picioare, desi Rezerva Feudala daduse o mana de ajutor, amplificand masurile obisnuite de reducere a ratelor dobanzii, pentru ca oamenii sa imprumute si sa cheltuiasca mai usor.
Sarcina Fed-ului, atunci cand apare panica pe piata bursiera, consta in a tine la distanta paralizia financiara, in care agentii economici si bancile inceteaza sa-si mai faca reciproc platile si economia se opreste, scartaind din toate incheieturile.
Sistemul Rezervei Feudale consta din 12 banci amplasate strategic pe intreg teritoriul tarii. Fiecare imprumuta cu bani bancile din regiunea in care se afla si le reglementeaza activitatile. Bancile Rezervei Federale indeplinesc si rolul unui mecanism de radiografiere a economiei americane – informatiile pe care le obtin despre comenzi si vanzari sunt chiar si cu o luna de zile mai actuale decat datele publicate oficial.
Un capitol nou este dedicat crizei economice actuale, considerata de autor o criza rara, care se intampla o data la o suta de ani. Problema fundamentala care a declansat actuala criza a fost stabilirea unui pret subevaluat al riscului in toata lumea.