„Diminuarea inflatiei si ancorarea asteptarilor inflationiste au permis BNR reducerea ratei de politica monetara in patru etape, pana la nivelul de 5,25% in luna aprilie 2012. Aceasta pozitie de relaxare a trebuit totusi sa fie abandonata in ultimele luni, ca urmare a diminuarii influxului de capital net si a deprecierii cursului de schimb. Interventiile BNR pentru domolirea deprecierii au consumat o parte din rezervele internationale, care continua totusi sa acopere in intregime obligatiile de datorie externa pe termen scurt”, a spus de Vrijer.
Potrivit acestuia, in timp ce operatiunile obisnuite de rascumparare asigura o lichiditate adecvata a sistemului bancar, rata de piata interbancara a crescut recent. „In acelasi timp, piata interbancara ramane fragmentata, in mare parte datorita perceperii unui risc ridicat de contraparte”, a explicat oficialul FMI, citat de [url=http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/142460-Erik-de-Vrijer-BNR-a-evitat-corespunzator-luarea-unor-masuri-suplimentare-de-politica-monetara.html]Agerpres[/url].
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, in sedinta din 2 august 2012, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-a-mentinut-dobanda-cheie-la-minimul-istoric-de-5-25-79228/]nivelul minim istoric de 5,25% pe an[/url].
In acelasi timp, BNR a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si valuta ale institutiilor de credit, la 20%.
Oficialii Bancii Nationale a Romaniei au precizat ca urmaresc gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.