Conform analizei publicate, exista o prapastie intre valoarea detinerilor la banci si valoarea celorlalte companii din portofoliul SIF-urilor. Multe dintre detinerile SIF-urilor nu au, cel putin deocamdata, un potential de dezvoltare, cea mai mare parte a acestora fiind plasamente in companii putin interesante.
Cu toate acestea, pe langa detinerile in banci, fiecare SIF are cateva pachete de actiuni valoroase, multe nelistate si chiar majoritare, mai ales SIF Muntenia si SIF Transilvania. Totusi, exista o mare diferenta intre valoarea detinerilor minoritare la banci si a altor companii din portofoliul SIF-urilor.
„Prin urmare, SIF-urile pot fi considerate vehicule de investitii in sistemul bancar romanesc”, se arata in raportul publicat de Erste si BCR.
Previziunile pozitive pentru SIF-uri se explica mai ales prin potentialul de dezvoltare in cadrul sistemului bancar romanesc, in conditiile in care estimarile de crestere anuala pentru urmatorii trei ani sunt intre 20 si 25%, se mai precizeaza in raportul bancar. Pachetele minoritare detinute la banci reprezinta cel putin 65% din valoarea ajustata a activelor.
Banii obtinuti din vanzarea detinerilor vor fi principalele surse de venit in urmatorii cativa ani si vor reprezenta cel putin 50-60% din veniturile totale. Cheia cresterii profiturilor SIF-urilor este in aceste vanzari, insa nu exista prea multe companii care pot genera venituri atat de importante.
„Fiecare SIF are cateva sute de detineri, insa cele mai valoroase active sunt partile minoritare detinute din BRD Société Générale si din Banca Comerciala Romana (BCR). Fiecare SIF detine cate 6% din BCR, cu exceptia SIF Oltenia, care detine 6,1175% din BCR si cel putin 5% din BRD. De asemenea, SIF-urile mai au detineri la Banca Transilvania si Bancpost.
La sfarsitul lui 2006, BT avea o cota de piata de 4,7% si Bancpost avea 4,5%, in termeni de active”, potrivit raportului de tara publicat de BCR si Erste, compania-mama a bancii romanesti.
„Nu exista o strategie clara referitoare la portofoliile SIF pentru termen lung sau despre structura tintita pentru aceste portofolii ca obiective strategice”, spun analistii grupului financiar Erste.
SIF Moldova se afla, din acest punct de vedere, intr-o pozitie mai dificila, in timp ce SIF Transilvania si SIF Muntenia au cateva detineri care pot genera castiguri importante de capital in urmatorii ani. Imprevizibilitatea veniturilor din vanzarea detinerilor induce volatilitatea profitului net raportat de SIF-uri.
Valoarea dividendelor primite de la BRD Société Générale si BCR a reprezentat peste 85% din divedendele primite de la toate companiile in care SIF-urile detin actiuni. Potrivit aceluiasi raport, dobanzile vor reprezenta sub 1-1,5 milioane de euro din veniturile SIF-urilor in urmatorii ani.
Banii din dividendele primite de la detinerile lor au reprezentat, pana in prezent, marea parte a veniturilor, insa estimarile indica o scadere usoara a ponderii acestora in viitor, potrivit raportului Erste. In ciuda investitiilor facute in ultimii cativa ani in cateva companii, acestea nu au contribuit semnificativ la totalul primit de SIF-uri din dividende.