Mai multe banci de pe piata incearca deja sa acopere aceasta piata, prin acordarea de credite in Romania pentru romanii care obtin venituri in strainatate, potrivit NewsIn.
Numarul romanilor care lucreaza legal in strainatate – cei mai multi in tari din sudul Uniunii Europene, mai ales Italia si Spania – depaseste 1 milion de persoane, potrivit unor estimari neoficiale.
Treichl: Bancile din Romania trebuie sa inceteze creditarea in franci elvetieni
Bancile din Romania ar trebui sa inceteze creditarea in franci elvetieni, deoarece finantarea in lei si in euro este suficienta pentru piata romaneasca, a spus Andreas Treichl.
„As vrea sa se termine odata cu porcariile legate de creditarea in franci elvetieni. Creditarea in euro este necesara, deoarece nu exista suficienti lei pentru a acoperi nevoia de imprumuturi”, a mai spus Treichl, citat de NewsIn.
El a adaugat ca, din punctul de vedere al finantarii, Banca Comerciala Romana (BCR) are exces de lichiditate pe lei, detinand cele mai mari depozite in moneda nationala din piata, peste volumul creditelor acordate in lei. Pe de alta parte, aproape 75% din imprumuturile in euro catre populatie acordate de BCR sunt finantate din depozitele de la clienti.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras atentia in mai multe randuri ca imprumuturile in franci elvetieni pot fi riscante si ca bancile ar trebui sa limiteze creditarea in monede exotice.
Creditele in franci elvetieni se regasesc in oferta mai multor banci de pe piata romaneasca, intre care Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si Volksbank.