- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Erste Bank: Aurul, printre cele mai profitabile investitii in 2008

26 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Pretul aurului va continua sa creasca, astfel ca investitiile in metalele pretioase vor fi printre cele mai sigure si profitabile, estimeaza expertii Erste Bank.
Erste Bank: Aurul, printre cele mai profitabile investitii in 2008

„Aurul este cel mai sigur plasament, in actuala conjunctura financiara mondiala”, a declarat, pentru DailyBusiness, Mihail Pacioianu, presedintele Asociatiei Bijutierilor din Romania.

Pe piata romaneasca, aurul s-a scumpit fata de acum doi ani cu 50%, de la 50 de lei cat era in 2006. In 2007, gramul de aur de 14 karate costa 65 de lei, iar in 2008, se vinde cu 75-80 de lei.

„In conditiile fluctuatiei puternice a monedelor, a crizei creditelor si a problemelor din piata bursiera, tot mai multi investitori, inclusiv de la noi, au ales sa investeasca in metalele pretioase, a caror valoare a crescut si va creste in continuare”, spune Pacioianu.

Expertii bancii austriece Erste se asteapta ca aurul sa treaca din nou in acest an de granita celor 1.000 de dolari (circa 642 euro) pe uncie, putand ajunge chiar si pana la 1.200 de dolari (770 euro). Marti, pe platforma electronica Nymex, uncia de aur a fost tranzactionata la 889 de dolari (571 euro).

„Consideram actuala consolidare drept o oportunitate solida de cumparare si estimam ca pretul aurului va creste din nou, pe termen mediu spre lung”, a spus Ronald-Peter Stöferle, analist al pietelor internationale de capital in cadrul Erste Bank.

„Pragul de trista faima, 1.000 $ pe uncie, ar trebui in mod clar sa fie din nou depasit in 2008, iar nivelurile pozitive sezoniere ar trebui sa sustina in continuare preturile din trimestrul al treilea si al patrulea. Consideram ca investitorii in aur se vor confrunta cu un profil oportunitati/riscuri extrem de atragator pentru 2008 si dupa aceea. Depasirea pragului de 1.200 $ este prima tinta, iar pe termen lung pretul ar putea foarte bine sa depaseasca nivelul record al tuturor timpurilor, ajustat de inflatie la 2.300 $ (1.477 euro – n.r.)”, a precizat Ronald-Peter Stöferle.

Fluctuatiile de pe pietele de capital scumpesc metalele pretioase

De unde vin insa asteptarile atat de optimiste ale analistilor cu privire la cotatia aurului?

Analistii spun ca pretul este influentat de o conjunctura economica internationala dificila, in care metalele pretioase au ajuns sa reprezinte cel mai la indemana refugiu al investitorilor, in conditiile fluctuatiilor puternice din pietele de capital.

„Dolarul traieste o perioada extrem de neagra, petrolul este deja in mainile speculantilor, investitiile in sectorul imobiliar au devenit extrem de riscante, pe fondul efectelor crizei creditelor imobiliare cu grad ridicat de risc din SUA, cerealele sunt speculate de asemenea de fondurile internationale, mizand pe cererea in crestere”, a afirmat Mihail Pacioianu, reprezentantul bijutierilor.

„In acest context, aurul, ca si argintul si platina reprezinta probabil printre putinele valori in care merita sa investesti si sa nu ai probleme ca iti pierzi banii”, a subliniat Pacioianu.

Aurul, explica analistii Erste Bank, are cateva caracteristici specifice: este atat un activ monetar, cat si o marfa, protejeaza impotriva inflatiei, actioneaza ca instrument de hedging pentru dolar, este un bun instrument pentru diversificare, deoarece sursele sale sunt limitate, si are un grad de corelare scazut cu activele din alte clase.

Acest fapt a fost subliniat si de Alan Greenspan, fostul sef al Federal Reserve, in discursul sau „Gold and Economic Freedom” (Aurul si libertatea economica): „SUA ar trebui sa isi pastreze cu mare grija rezervele de aur. Aurul inca reprezinta cea mai inalta forma de plata din lume. In timpul razboiului din 1944, Germania putea sa cumpere materiale numai cu aur. Banii de hartie, in extremis, nu vor mai fi acceptati de nimeni, in timp ce aurul va fi intotdeauna acceptat.”

Ronald-Peter Stöferle, analist al pietelor internationale de capital in cadrul Erste Bank spune ca „slabirea cronica a dolarului, criza creditelor, generata in America, si motivele de ingrijorare referitoare la majorarea puternica a inflatiei si cresterea exploziva a masei monetare au determinat investitorii sa se simta nesiguri si sa canalizeze miliarde din fondurile lor in metale pretioase”.

In plus, cresterea puternica inregistrata de cererea de bijuterii din India si Orientul Mijlociu, volumele in scadere vandute de bancile centrale si scaderea continua a productiei miniere sunt cateva aspecte raspunzatoare pentru piata aurului, enumerate de Ronald-Peter Stöferle.

Cererea pentru aur se situeaza in jur de 3.600 tone pe an, in contextul in care productia miniera anuala ajunge abia la aproape 2.450 tone, se arata intr-un studiu realizat de Erste Bank.

In Romania, piata este acoperita in proportie de peste 60% din importuri, restul reprezentandu-l aurul refolosit, adica bijuteriile si vanzarile din interiorul tarii.

Comerciantii de bijuterii anunta posibile cresteri de pret

Mihail Pacioianu, presedintele Asociatiei Bijutierilor din Romania, spune ca eventuala scumpire a aurului dincolo de granita celor 1.000 de dolari pe uncie va duce la scumpirea acestui metal pe piata romaneasca si implicit a bijuteriilor.

„Suntem dependenti, din pacate, de importuri, pentru ca aurul refolosit nu poate acoperi cererea de bijuterii din piata romaneasca. In prezent, bijutierii romani vand aurul cu 75-80 de lei pe gram (20-22 euro – n.r.), dar nu este exclus ca pretul sa creasca in urmatoarea perioada, pe fondul evolutiei cotatiilor internationale”, a precizat reprezentantul bijutierilor.

Alexandra Gherman, directorul companiei Traser Gold, ce detine 14 magazine in Bucuresti, spune ca in conditiile cresterii pretului aurului, afacerile bijutierilor vor avea de suferit.

„Fata de anul trecut, am vandut deja cu 30% mai putin. Noi vindem gramul cu 68 de lei (18,5 euro – n.r.), incercand sa mentinem preturile la un nivel accesibil. Daca preturile vor creste, cumparatorii se vor orienta catre alte bijuterii”, a spus Gherman.

Pentru a rezista, bijutierii au inceput sa isi vanda in rate produsele, solutie insa nesustenabila in conditiile in care majoritatea acestor companii nu detin capacitatea financiara in a-si credita clientii.

In Romania sunt autorizate in prezent sa realizeze operatiuni cu metale si pietre pretioase circa 4.100 de societati comerciale, in care lucreaza aproximativ 11.000 de salariati.

Anual, pe piata romaneasca, se vand legal circa 15 tone de bijuterii din aur, ceea ce inseamna mai putin de 1 gram pe cap de locuitor. Potrivit datelor Federatiei Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase Diamond-Gold, din totalul cantitatii comercializate, 10% reprezinta aur de 18 karate. In privinta provenientei metalului, aproximativ 85% dintre bijuteriile comercializate pe piata sunt din import.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...