- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Erste Bank: Investitiile in companiile farmaceutice, profitabile pe termen lung

30 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Investitiile in companiile farmaceutice din Europa Centrala si de Est reprezinta o ocazie pentru investitorii orientati catre datele fundamentale pe termen lung, estimeaza analistii Erste Bank. Dupa primul semestru din 2008, piata romaneasca a produselor farmaceutice marcheaza insa scaderi, pe fondul reducerii vanzarilor.
Erste Bank: Investitiile in companiile farmaceutice, profitabile pe termen lung

Sectorul farmaceutic din Europa Centrala si de Est a fost afectat de evolutiile bursiere din ultima perioada, cand pietele de capital au inregistrat scaderi importante, insa companiile de profil ofera o varianta buna de investitii, estimeaza analistii Erste Bank.

„Consideram ca, pe pietele din Europa Centrala si de Est, volatilitatea ar putea sa mai creasca in urmatorul sezon de raportari financiare si nu putem exclude presiunile pentru viitoare scaderi. Pe de alta parte, pentru investitorii orientati spre datele fundamentale pe termen lung, companiile de top din domeniul farmaceutic de pe pietele din ECE sunt o alegere buna la preturi avantajoase”, a declarat Vladimira Urbankova, analist al sectorului pharma in cadrul Erste Bank.

Aceasta adauga ca previziunile pentru sectorul farmaceutic raman, in continuare, promitatoare, sustinute de o crestere a vanzarilor in Rusia, zona-cheie de exporturi pentru jucatorii farmaceutici din regiune.

Analistii Erste mentin recomandarea de cumparare pentru producatorii ungari Richter si Egis, confirma aceeasi recomandare pentru Krka, si sugereaza recomadarea „pastreaza” pentru Bioton. De asemenea, Erste reduce recomandarea pentru grupul ceh Zentiva de la „cumpara” la „pastreaza”.

In ceea ce priveste rezultatele financiare ale companiilor Krka si Richter, analistii sunt de parere ca influenta pietei romanesti de produse farmaceutice va fi una pozitiva, in timp ce pentru Zentiva noteaza ca mediul de afaceri ridica o serie de provocari atat in Cehia, cat si in Romania.

Piata romaneasca: Rezultate negative in S1, dar perspective pozitive

Estimarile analistilor Erste privind piata pharma din Europa de Est, inclusiv cea romaneasca, vin pe fondul unor rezultate negative inregistrate de companii in primul semestru al anului.

Vanzarile Ranbaxy in Romania au scazut cu 14% in S1, la 37 mil. euro. A&D Pharma, un alt jucator important din piata romaneasca, a anuntat un profit net la nivel de grup de 954.000 euro in primele 6 luni ale anului, in scadere cu 92% fata de aceeasi perioada din 2007. In scadere au fost, in primul semestru, si vanzarile Zentiva in Romania, cu 16%, fata de primele sase luni din 2007.

Specialistii in domeniu spun ca datele economice din primul semestru nu sunt de natura sa ingrijoreze. Majoritatea companiilor prezente pe piata romaneasca si-au consolidat activitatea, iar piata ar putea creste in 2008 cu 10-15%.

„Climatul reglementarilor a fost dificil pana acum in acest an, dar aspectele fundamentale ale afacerii noastre au fost consolidate”, a declarat Dragos Dinu, directorul general al grupului farmaceutic A&D Pharma.

„Pentru 2008, asteptarile noastre sunt de crestere a pietei de OTC (fara prescriptie medicala) de circa 10% in valoare, iar in ceea ce priveste volumul, va exista o constanta, fata de 2007. In ceea ce priveste piata medicamentelor Rx (medicamente cu prescriptie medicala), estimam de asemenea o crestere de aproximativ 10%”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Dragos Damian, director general Zentiva.

Damian, Zentiva: Piata va mai creste 3-4 ani, iar apoi se va stabiliza

Piata pharma din Romania va mai creste cel mult trei ani, cu 10-12%, pana la 2,5 miliarde euro, dupa care va urma o perioada de stagnare, au estimat specialistii in domeniu, reuniti recent la Pharma Business, un congres de vanzari si marketing farmaceutic.

Cresterea pietei va depinde insa de transparenta masurilor luate de autoritati si de aparitia asigurarilor de sanatate private. De asemenea, la nivelul companiilor care vor ocupa primele zece locuri in acest an nu vor avea loc schimbari spectaculoase, au mai declarat specialistii.

„Piata din Romania este foarte dinamica, una din cele mai vibrante din Europa de Sud-Est, cu o rata anuala de crestere de 15-20%” a declarat directorul general al Zentiva.

Optimist este si directorul general al Roche Romania, Dan Zamonea, care considera ca piata locala a produselor farmaceutice va creste, anul acesta, cu 15%, in conditiile in care fondurile alocate sectorului sanatatii se vor majora, iar veniturile per capita se vor imbunatati.

In prezent, spun specialistii, chiar daca Romania este pe locul 7 in Europa ca numar de locuitori, consumul de medicamente pe cap de locuitor de medicamente este unul dintre cele mai scazute din Europa – intre 70 si 80 euro pe cap de locuitor si chiar mai putin in zonele rurale.

Potrivit reprezentantului Zentiva, o alta problema esentiala care va influenta dezvoltarea pietei pharma este lipsa fortei de munca.

Potrivit raportului Erste Bank, pe termen lung, pietele farmaceutice din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, vor ajunge sa creasca, diminuand decalajele dintre cheltuielile pentru sanatate si medicamente facute in regiune si media zonei euro.

Cele cinci companii farmaceutice la nivel mondial se regasesc printre primele clasate si pe piata romaneasca de profil. Astfel, in 2007, primul loc a fost adjudecat de GSK, urmata de Roche, Sanofi-Aventis, Novartis, Servier si Pfizer.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci