Anul viitor, cresterea PIB-ului Romaniei ar urma sa fie a doua din zona ca marime, dupa cea a Serbiei, pentru care Erste estimeaza un avans economic de 7%.
Analistii bancii austriece estimeaza ca in 2009, regiunea Europei Centrale si de Est se va confrunta cu o incetinire a ritmului mediu de crestere, pana la 4,3%, de la 5,4% estimat pentru 2008, datele fiind publicate in studiul „How economic downturn in Eurozone affects CEE”, publicat luni.
In prezent, mentioneaza raportul, cel mai mare risc pentru cresterea economica din ECE se regaseste in temerile privind o scadere economica mai extinsa in regiunea euro. Acest fenomen ar putea afecta nivelul exporturilor din zona ECE catre zona euro. Cu toate acestea, cresterea economiilor ECE ar trebui sa se mentina solida, iar amenintarea recesiunii pare sa fie mai degraba una indepartata.
Desi tarile baltice se confrunta acum cu recesiune, nu sunt premise ca tarile central si est europene sa le urmeze exemplul.
Regiunea baltica a beneficiat de un „cocktail” unic alcatuit din 3 factori de risc care au facut ca aceste economii sa fie foarte predispuse la o incetinire. Acesti factori au fost supraincalzirea economica pe o perioada indelungata, cursurile de schimb fixe, si lipsa unei politici monetare anti-ciclice si cu cea mai mare pondere a datoriei externe pe termen lung in economiile lor, sustine Juraj Kotian (foto), co-presedinte al echipei de cercetare pentru pietele ECE in cadrul Erste Group din Viena.
Spre deosebie de tarile baltice, cele non-baltice din cadrul ECE se bucura de o structura a datoriei externe mult mai buna, rezervele de schimb valutar ale acestora acoperind fara probleme intreaga datorie externa pe termen scurt. Aceasta reprezinta mai putin de jumatate, in comparatie cu cea a Tarilor Baltice, in cadrul PIB, conform Erste.
Mai mult, bancile centrale din tarile ECE (fara Tarile Baltice) au recurs din timp la inasprirea politicilor monetare sau prin introducerea altor masuri restrictive care sa stopeze cresterea creditelor si sa permita evitarea supraincalzirii, urmata de o corectie dura.
In opinia analistilor Erste, in 2009 ingrijorarile privind aprinderea inflatiei in aceste zone vor disparea, fiind de asteptat ca majoritatea bancilor centrale din zona sa recurga la scaderi ale dobanzilor cheie.
„In Romania si in Ucraina persista inca un risc de cresteri ale ratei dobanzii cheie, insa este putin probabila o restrictionare mai puternica datorita dezinflatiei preconizate pentru urmatoarele cateva luni”, se mentioneaza in raport.
Pe de alta parte, ratele crescute ale dobanzii cheie si scaderea riscurilor inflatiei ar putea declansa in curand o redresare a monedelor din aceasta zona.
In schimb, analistii Erste Group considera este aproape sigura incetinirea investitiilor incepand cu anul viitor, „din cauza erodarii cererii externe si a costului mai mare de capital”.
In opinia acestora, bancile vor deveni mai selective in acordarea creditelor, percepand comisioane mai mari la credite, ceea ce va duce la o incetinire a cresterii activitatii de creditare, in special in sectorul corporativ si al creditelor in valuta.