„Productia competitiva a tarilor din Europa Centrala si de Est le aduce o oarecare imunitate (costul cu forta de munca este la nivelul a 20-40% fata de media pe EU 15)”, a declarat Juraj Kotian, co-manager al Diviziei de Cercetare Macroeconomica ECE in cadrul Grupului Erste.
Cererea locala se afla pe un trend ascendent in economia tarilor din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Ungariei, care se confrunta cu masuri de austeritate, a adaugat Kotian. Consumul evolueaza in paralel cu cresterea pietei de credite, mai multe credite insemnand o profitabilitate crescuta pentru banca.
Analistii Erste subliniaza ca profiturile bancilor din ECE nu au cum sa scada semnificativ datorita volumului mare de credite acordate, si avand in vedere ca in Europa Centrala si de Est nivelul rentabilitatii capitalului este mare. Totodata, gradul de indatorare al populatiei din aceste zone este relativ scazut, prin urmare nu exista riscul aparitiei instabilitatii financiare.
Potrivit analistilor Erste, singurul pericol major pentru economia tarilor din Europa Centrala si de Est ar putea veni ca un efect secundar al crizei. Acesta ar consta in ingustarea pietei creditelor, avand in vedere ca emiterea de noi credite, pe baza unor linii contractate din strainatate, sau refinantarea creditelor denominate in valuta, ar putea fi un proces mai dificil.