Pe de alta parte, s-a constatat o tendinta comuna tot mai des intalnita in intreaga regiune: oamenii se indreapta cu precadere spre produse conservatoare, cu risc scazut, in locul investitiilor cu randamente ridicate, se mentioneaza in studiul Erste.
Depozitele la termen cu dobanda fixa par sa fie tema dominanta in toate tarile, clientii considerand ca acestea le ofera protectie impotriva incertitudinilor intr-un context dificil, precum cel actual, potrivit Erste.
Studiul Erste Group arata ca, la sfarsitul anului 2008, numai 15% din populatia Romaniei care foloseste servicii bancare avea un produs de economisire, inregistrand astfel una dintre cele mai scazute rate de economisire din UE, in timp ce in Austria, tara in care economisirea are foarte mare succes, 8 din 10 austrieci au un produs de economisire.
Totusi, criza financiara i-a facut pe romani sa devina tot mai preocupati de nevoia de a pune bani deoparte, a spus Sorin Mititelu, director executiv al directiei de dezvoltare afaceri in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), care a adaugat ca a observat o crestere a numarului de depozite la BCR.
„1 din 4 clienti ai nostri are acum un depozit la termen si, in primele cinci luni ale anului, am observat o crestere de 11% a volumului de economii generat de depozitele la termen in moneda nationala”, a declarat Sorin Mititelu.
Acesta a adaugat ca, de la inceputul anului 2009, statul a eliminat impozitele pe veniturile din dobanzile la depozite, lucru care a stimulat si mai mult economisirea.
Astfel, se prefigureaza perspective bune privind economisirea, mai ales pentru depozitele la termen in moneda nationala care au devenit cel mai popular produs in 2009. Cu toate acestea, scadentele pe termen scurt (pana la 3 luni) raman optiunea preferata, deoarece clientii isi doresc sa poata avea acces la sumele depuse fara a pierde veniturile din dobanzi.