Analistii Erste apreciaza ca varful de crestere economica din acest ciclu a fost deja atins de economiile din zona, iar acum acestea vor intra pe o panta descendenta.
„Motivele sunt numeroase: cresterile dobanzilor ar trebui sa inceapa sa aiba efect, dificultatile de pe piata fortei de munca sunt o bariera pentru continuarea cresterilor economice care depasesc potentialul real, iar preturile ridicate la energie si alimente reduc puterea reala de cumparare a consumatorilor”, sustine Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din ECE, in cadrul Erste.
Analistii bancii austriece mentioneaza ca inflatia continua sa fie o problema pe toate pietele. Spre deosebire de pietele mature, cum ar fi cele din zona euro si cea americana, bancile din ECE au inca mecanisme de a lupta impotriva acesteia, tinand cont de efectul pe care majorarea dobanzilor il poate avea asupra cresterii creditarii.
„In cazul FED, cat si al BCE, ramane intrebarea in ce masura cresterea nivelului dobanzilor are impact asupra inflatiei de pe piata interna. Pe pietele din ECE, se mentine totusi cererea interna si cresterea puternica a creditelor, aspecte asupra carora cresterea nivelului dobanzilor ar putea avea impact”, se mentioneaza in raportul bancii austriece.
In ceea ce priveste Romania, imaginea performantei macroeconomice ramane oarecum negativa. Totusi, situatia contului curent ridicat nu este una ireversibila, daca masurile ce vor fi implementate vor stimula exporturile si limita importurile, specifica raportul.
Cei care doresc sa investeasca pe piata locala de capital trebuie sa tina cont ca aceasta „prezinta potential”, fiind recomandata „celor indrazneti”, se arata in documentul Erste.