Statele ECE isi vor mentine trendul pozitiv datorita castigurilor insemnate realizate de companiile din aceasta zona in anii anteriori.
Totodata, perspectiva investitorilor asupra Romaniei este mai buna decat cea asupra zonei euro.
„In Romania, desi actualul deficit de cont curent este de urmarit, suntem linistiti de ideea ca structura investitiilor este mai degraba una normala pentru o tara aflata in acest stadiu, iar consumul nu reprezinta un motiv important de ingrijorare”, estimeaza raportul CEE Equity Strategy, realizat de Erste Bank.
Economiile din Europa Centrala si de Est au continuat sa arate parametri de dezvoltare impresionanti, in pofida perspectivelor economice mai putin favorabile la nivel global.
Criza de pe piata imobiliara din SUA si lipsa de lichiditati de pe marile piete au avut un impact limitat asupra economiilor central si est-europene. Totodata, preturile ridicate ale anumitor bunuri (in special titei, grau si lapte praf) au determinat cresterea inflatiei in ECE, se mai mentioneaza in raport.
Performantele pietei romanesti vor depinde in mare masura de sentimentul fata de tara si de situatia sa economica.
Indicatorul de sentiment al ZEW/Erste Bank arata ca asteptarile economice in ECE sunt de departe mai optimiste decat cele privind tarile din zona euro.
In timp ce referitor la zona euro, doua treimi dintre subiectii chestionati de Erste (analisti financiari) au asteptari economice slabe si numai o treime se asteapta la un mediu stabil, in ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, lucrurile stau invers: doua se asteapta la un mediu stabil si numai o treime au asteptari economice mai pesimiste, pentru perioada urmatoare.