- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Erste: Efectele post-criza sunt in continuare o povara

04 Jun, 14:08 • Redactia DailyBusiness
Economica din Europa si Statele Unite ale Americii da semne de revenire, insa efectele post-criza sunt in continuare o povara, se arata intr-un raport al Erste Group.
Erste: Efectele post-criza sunt in continuare o povara

„Diferentele economice dintre SUA si zona euro au devenit tot mai evidente de la inceputul crizei financiare si economice”, a declarat Gudrun Egger, reprezentant din Departamentul de Cercetare Fixed Income al Erste Group.

Daca tarile orientate spre export, cum ar fi Germania, au avut mai mult de suferit de pe urma crizei decat marele consumator la nivel international, SUA, in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), tarile cu o crestere mare a consumului si deficite semnificative de cont curent au fost afectate cel mai grav, potrivit raportului.

Cu ajutorul programelor de stimulente economice, declinul economic a fost incetinit pentru o scurta perioada de timp, insa aceasta situatie a dus in multe tari la preluarea de catre guverne a responsabilitatii pentru cerere, dar si pentru o parte a datoriei.

„Cresterea accentuata a datoriei de stat este acum epicentrul viitoarelor riscuri de declin ale economiei. Prin urmare, posibilitatea de ajustare a masurilor de stimulare economica ulterioare este limitata, in timp ce eforturile de consolidare vor atenua probabil cresterea viitoare”, a explicat analistul.

Ratele dobanzilor vor inregistra cresteri abia la sfarsitul anului 2010

Daca riscurile de declin vor deveni o realitate tot mai evidenta pentru economie iar masurile de consolidare vor fi tot mai greu de aplicat, se va inregistra un impact asupra asteptarilor legate de rata dobanzii si asupra posibilelor masuri de politica monetara suplimentare.

„Din perspectiva actuala, ne asteptam ca banca centrala a SUA sa inceapa sa majoreze rata dobanzii inca de la sfarsitul anului 2010”, a declarat Rainer Singer, oficial Erste Group.

In cazul Bancii Centrale Europene (BCE), se preconizeaza o prima majorare a ratei dobanzii in al doilea trimestru al anului 2011.

„Economia din SUA isi va reveni mai rapid. Mai mult, nivelul dobanzilor cheie de aici sunt chiar mai reduse decat cele din zona euro”, a declarat Rainer Singer.

Datoria de stat va fi o problema in anii urmatori

Potrivit raportului, cresterile dramatice ale randamentelor din tarile sud europene pot fi explicate prin prisma indoielilor legate de capacitatea de administrare a propriilor datorii, desi speculatiile au exacerbat evolutia inregistrata. In multe tari, cauzele principale ale deficitelor acute au aparut inainte de criza. Intr-o astfel de situatie, analiza fundamentala a indicatorilor datoriei in functie de fiecare tara in parte a devenit mult mai importanta pentru evaluarea individuala a calitatii datoriei de stat.

Pornind de la o analiza detaliata a structurii veniturilor si cheltuielilor publice, analistii Erste Group incearca sa evalueze probabilitatea si eficacitatea diverselor masuri de consolidare.

In ceea ce priveste dinamica datoriei, analistii mentioneaza ca in unele cazuri se vor impune eforturi de consolidare pe termen mediu, concomitent cu nevoia de stimulare a cresterii economice.

„Pentru unele tari va fi foarte greu sa faca fata ambelor aspecte”, a declarat Rainer Singer.

Incurajarea inflatiei ar fi o cale de a scapa de datorie, insa este „greu de pus in practica si presupune efecte secundare, cum ar fi cresterea costurilor de finantare. Prin urmare, nu o consideram a fi o optiune fezabila pentru a rezolva problema datoriei”, a adaugat analistul Erste.

Este evident ca nicio tara nu va reusi sa evite consolidarea bugetara, insa diferenta se va regasi in magnitudinea economisirilor. In mod clar, Grecia are cel mai mare avans in acest sens. Situatia din Spania si Portugalia este oarecum asemanatoare cu cea din Grecia, insa aceste tari trebuie analizate separat.

„Reactia pietei cu privire la aceste tari a fost clar exagerata, dar de inteles. Inca nu se poate spune daca si cat de repede vor reusi aceste tari sa revina la o evolutie durabila”, a precizat Singer.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, SUA si Franta se afla in focus. Chiar daca, datorita unei cresteri economice mai mari, par sa existe sanse ca datoria lor sa revina la niveluri sustenabile va fi nevoie cu siguranta de consolidare. Acest proces ar trebui demarat cat mai curand posibil, inainte ca pietele sa exercite o presiune mai mare.

Germania, pe de alta parte, va fi la inaltimea reputatiei de tara cu cele mai solide finante publice. In tarile ECE, datoria publica (cu exceptia Ungariei) este relativ scazuta, iar in majoritatea tarilor s-au luat deja masuri de scadere a deficitului. Un grad redus de indatorare si perspectivele de crestere economica sunt factori care sustin evaluarea conform careia dinamica datoriei va fi confirmata in curand in ECE, se arata in raportul Erste.

Evolutie ascendenta a obligatiunilor de stat

„Solvabilitatea a inceput sa se deterioreze in unele tari. Prin urmare, ne putem astepta la mentinerea cererii de obligatiuni de buna calitate din partea investitorilor, chiar daca randamentele obligatiunilor de referinta foarte lichide (de exemplu SUA, Germania) au ajuns deja la un nivel extrem de scazut. De indata ce se va reduce gradul de incertitudine de pe pietele financiare, curbele randamentelor ar trebui sa isi reia evolutia ascendenta”, au spus analistii.

Acestia isi exprima preferinta pentru obligatiunile de stat germane versus cele ale trezoreriei americane. In regiunea ECE, obligatiunile maghiare si poloneze par sa fie cele mai atragatoare, data fiind rata risc-profit atractiva.

Contextul actual caracterizat de o dobanda scazuta si de date fundamentale imbunatatite ale companiilor nu indica nicio tendinta de majorare a marjelor.

„Factorii decisivi care vor determina evolutia pietelor de credit vor fi atat ritmul revenirii economice, cat si strategia monetara de exit. Investitorii ar trebui sa se axeze pe sectoarele defensive si pe companiile cu indicatori de credit solizi”, a declarat Elena Statelov, analist credite in cadrul Erste Group.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...