Partea buna a lucrurilor este ca deficitele bugetare ale tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE), care sunt mai scazute decat media zonei euro, si faptul ca unele dintre acestea au inceput consolidarea fiscala mai devreme, creeaza premisele pentru un proces de reducere a deficitului cu sanse mai mari de reusita si mai putin dureros decat pentru tarile din zona euro, este de parere Juraj Kotian, co-sef al Departamentului de Cercetare Venituri Fixe si Macro pentru regiunea ECE al Erste Group.
Astfel, Ungaria isi va reduce deficitul sub 3% pana in 2011, in timp ce Polonia si Romania ar trebui sa isi ajusteze deficitele excesive pana in 2012, Republica Ceha si Slovacia pana in 2013.
Nevoia de refinantare va fi mai redusa in regiunea ECE
Datoria publica a tarilor din ECE este mult mai redusa decat cea a tarilor din zona euro, ceea ce inseamna ca nevoia de finantare va fi mai redusa, considera analistii Erste.
Astfel, datoria publica insumata a Ungariei, Republicii Cehe, Slovaciei, Romaniei si Croatiei este de aproximativ 200 miliarde euro, adica mai putin decat datoria publica a Greciei (300 miliarde euro). Daca se adauga si Polonia, datoria publica a intregii regiuni ECE-6 s-ar situa sub 400 miliarde euro, un nivel mai scazut decat al Spaniei (700 miliarde euro) si al Italiei (1.800 miliarde euro), explica Kotian.
Republica Ceha, Slovacia si Romania vor beneficia de nivelurile scazute ale datoriei lor publice si, prin urmare, de cele mai scazute volume ale datoriei ajunse la scadenta (de aproximativ 4-5% din PIB) care necesita refinantare. Polonia, Croatia si Ungaria trebuie sa refinanteze volume mai mari de titluri de stat ajunse la scadenta, reprezentand aproximativ 8-10% din PIB.
Cine va cumpara datoria de stat din tarile ECE-6?
„Surplusul de lichiditate de pe pietele ECE ar trebui sa mentina cererea locala la un nivel ridicat”, explica Kotian.
Pe de o parte, bancile vor continua sa plaseze o mare parte a volumului crescut de depozite in titluri de stat, dat fiind ca rata de crestere a creditelor va ramane restransa.
Cererea neta de titluri de stat a bancilor locale, generata de schimbarea intervenita la nivelul depozitelor si creditarii, ar trebui sa totalizeze aproape 1% din PIB.
In afara de banci, cererea de titluri de stat venita din partea fondurilor locale de pensii, a companiilor de asigurari si a fondurilor mutuale va ajunge la aproximativ 0,5 – 2,0% din
PIB, in 2010.
Polonia a reusit sa emita euro-obligatiuni la inceputul acestui an si este foarte probabil ca si Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia si Croatia sa abordeze pietele internationale, ceea ce ar trebui sa duca la o relaxare a situatiei de pe pietele locale de obligatiuni.