In urma datoriilor acumulate in ultimul timp, sectorul corporativ non-financiar este nevoit sa-si imbunatateasca profitabilitatea operationala si sa-si limiteze datoriile.
„Din fericire, tarile din regiunea ECE se descurca foarte bine, deoarece capitalul a fost utilizat relativ eficient, generand o rentabilitate dubla a capitalului in comparatie cu Europa de Vest”, a declarat Juraj Kotian, director cercetare macro in cadrul Erste Group.
Sectorul corporativ din Irlanda, Spania, Portugalia si Belgia este cel mai indatorat, cu o datorie bruta de circa 300-400% din valoarea adaugata bruta pe care o realizeaza. Altfel spus, datoria reprezinta echivalentul profitului net pe 9-20 de ani, potrivit raportului.
Prin comparatie, companiile din Slovacia si Cehia sunt cel mai putin indatorate, avand o datorie bruta echivalenta cu profitul net pe 3-4 ani.
Romania se afla pe locul 7 din 20 in topul celor mai putin indatorate tari europene.
„Tarile baltice, Ungaria, Romania si Slovacia si-au redus deja imprumuturile nete, companiile nonfinanciare trecand de la pozitia de beneficiar al imprumuturilor la cea de creditor fata de alte sectoare”, a adaugat Juraj Kotian.
Cea mai productiva alocare de capital in sectorul corporativ non-financiar s-a inregistrat in Slovenia, cu o rentabilitate bruta a capitalului de circa 26%. Slovenia este urmata de Lituania, Letonia si Romania.
Pe ultimele locuri, in topul rentabilitatii brute a capitalului, s-au situat Belgia, Spania si Portugalia cu o rentabilitate de 4% si 6% in ultimii cinci ani.