Nivelul preturilor de pe piata locala nu este foarte departe de cel al preturilor din Ungaria, Romania situandu-se pe o pozitie mult mai buna de respectare a criteriilor Maastricht in prognozele pe termen mediu, fata de Ungaria, se arata in raport.
Conform analistilor Erste, Romania poate sa aplice pentru adoptarea monedei euro pana in 2013 si sa intre in zona euro in 2014. Inainte insa, pietele financiare trebuie sa isi recastige increderea in moneda romaneasca, permitandu-se astfel intrarea fara probleme in ERM II (Exchange Rate Mechanism II), in 2011.
„Desi Romania a inregistrat progrese solide in ultimii ani in ceea ce priveste convergenta, mai are inca un drum lung de parcurs”, a declarat Dumitru Dulgheru, macro-analist in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).
„La sfarsitul lui 2007, numai 2 din cei 5 indicatori nominali de convergenta nu corespundeau criteriilor de la Maastricht, mai exact inflatia si ratele dobanzilor pe termen lung”, a mai spus Dulgheru.
Acesta a adaugat ca adoptarea euro va depinde intr-o mare masura de continuarea reformelor economice si restructurarea economiei, iar urmatorii trei ani vor fi esentiali din acest punct de vedere.
Potrivit analistilor Erste, Romania nu se afla pe lista statelor cu deficite bugetare ridicate, iar raportul dintre datoria publica si Produsul Intern Brut (PIB) este unul dintre cele mai scazute intre tarile noi intrate in Uniunea Europeana (UE).