Leul va incheia anul acesta in jurul nivelului de 3,50 lei/euro, pe fondul turbulentelor externe, evolutia monedei romanesti depinzand mult de tranzactiile investitorilor speculativi.
Leul a suferit, in a doua parte a anului, caderi de pana la 17%, de la nivelul maxim al anului, de aproximativ 3,11 lei/euro, atins in primele zile din iulie.
Analistii din piata romaneasca sustin ca deprecierea leului a accelerat inflatia in ultimele luni, care risca sa ajunga la sfarsitul anului 2007 peste 6%, ratand cea mai recenta estimare revizuita de BNR, de 5,7% si pe cea de 6% emisa recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Potrivit raportului Erste, procesul dezinflationist s-ar putea relua, cel mai devreme, incepand cu jumatatea anului viitor, in conditiile in care in 2008 vom avea un an agricol normal, care sa nu determine urcarea preturilor volatile (legume, fructe) si cu o politica monetara mai aspra, aplicata de banca centrala.
Analistii de la Erste Bank estimeaza ca rezervele minime obligatorii vor ramane la un nivel ridicat.
Un factor pozitiv il va reprezenta, in 2008, intrarea fondurilor structurale in Romania, acestea urmand sa aiba efecte benefice asupra economiei, inclusiv asupra cursului, in ciuda faptului ca rata absorbtiei acestor fonduri va fi, probabil, scazuta, judecand dupa experienta statelor din regiune, intrate in UE in 2004.
Pe de alta parte, specialistii grupului bancar austriac estimeaza ca ponderea investitiilor straine directe in contul curent va ramane ridicata, ceea ce va diminua dezechilibrele externe ale economiei Romanesti, potrivit unei prognoze asupra evolutiei economiei si pietelor de capital publicate de banca.