Estimarea Erste vine in urma unor ieftiniri repetate, intervenite in ultimul timp. Pretul barilului de petrol a scazut din august 2008 cu peste 70%, de la 140 de dolari pana la 40 de dolari in prezent.
„Petrom, ca si companie integrata cu productie proprie, beneficiaza de scumpirea barilului de petrol. Pe de alta parte, avem si dezavantaje, pentru ca importam cam o treime din petrolul procesat in cele doua rafinarii. Per total, efectele sunt pozitive”, a spus pentru DailyBusiness.ro Dan Pazara, directorul de comunicare al companiei.
El a precizat ca in totalul pretului unui litru de carburant, costul titeiului reprezinta pana la 30%. Restul de pana la 100% este reprezentant, printre altele, de accize, TVA, costuri de rafinare si distributie.
Pe de alta parte, micii benzinari se asteapta la o stagnare sau chiar la o reducere a marjei de profit, in contextul scumpirii barilului de petrol.
„Marjele de profit vor stagna sau chiar se vor micsora. In aceasta situatie, castiga cei care vand mult si la pret mic, nu cei care vand putin la un pret mare”, a spus Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania, care grupeaza circa 380 de firme din domeniu.
Analistii grupului Erste estimeaza ca un pret al petrolului de 200 dolari/baril, de 5 ori mai mare fata de cel actual, este relativ fezabil intr-un interval de timp de 3 pana la 5 ani.
Pretul petrolului nu va mai putea functiona conform legilor cererii si ofertei, ci mai degraba conform regulilor unui oligopol detinut de cateva tari mari producatoare de petrol, au precizat acestia.
„Era petrolului ieftin se apropie fara nicio indoiala de sfarsit, pe masura ce rezervele acumulate cu usurinta si fara costuri mari se golesc treptat”, a declarat Ronald Stoferle, analist al sectorului petrolier la grupului Erste.
Cu cat pretul petrolului ramane mai mult timp in limita a 40 dolari sau mai putin, cu atat oferta va scadea mai mult si mai rapid pe viitor, deoarece programele de investitii si explorare vor fi amanate sau anulate la astfel de preturi, au aratat specialistii Erste.
„In acest moment, investitiile nu reprezinta nici macar 20% din volumul recomandat care ar fi necesar pentru a stimula productia, de la 86 de milioane de barili in prezent la 125 milioane de barili in 2030”, au spus acestia.
Dat fiind ca nivelul cererii este greu de evaluat din cauza actualelor perturbari, analistii grupului Erste se asteapta la o scumpire ascendenta mai lenta, pe termen scurt.
„Vom asista la un nou trend ascendent, ce se va consolida de indata ce se va observa o imbunatatire vizibila a perspectivelor economice globale. Ma astept la un pret mediu de 55 $/baril in 2009, dar de indata ce se va instala o revenire economica durabila, pretul ar trebui sa urce la peste 70 $/baril”, a afirmat Ronald Stoferle.