„Este interesant de comparat cat de mult le-a luat pietelor sa-si dea seama ca multe tari din ECE sunt intr-o forma mult mai buna decat unii membri ai zonei euro. Cat le va lua agentiilor de rating sa alinieze ratingurile la aspectele fundamentale?”, se arata intr-un raport prezentat marti de Erste Group.
Analistii Erste dau exemplul Croatiei (BBB-), Ungariei (BBB-) si Romaniei (BB+), tari care, desi au ratinguri cu pana la patru trepte sub cel al Portugaliei (BBB), se imprumuta cu costuri mai mici. In plus, guvernul Slovaciei plateste o prima de risc mai redusa decat cea suportata de Spania sau Italia, desi aceste state beneficiaza de ratinguri mult mai bune, informeaza Mediafax.
„Ne asteptam la imbunatatirea ratingurilor pentru mai multe state din regiune, insa nu mai devreme de inceputul anului viitor”, anticipeaza Erste.
Astfel, Slovacia si Romania, ale caror ratinguri au perspectiva neutra din partea agentiilor, ar putea obtine anul viitor imbunatatirea calificativelor, daca guvernele celor doua tari respecta obiectivele fiscale si continua reformele, se spune in raport.
Analistii altor doua banci importante de pe piata romaneasca, ING si UniCredit, au prezentat recent rapoarte pozitive cu privire la ratingul Romaniei.
UniCredit anticipeaza ca Romania ar putea fi una dintre putinele tari din intreaga lume care sa obtina imbunatatirea ratingului de credit in acest an. Banca se asteapta ca ratingul de tara sa revina in categoria investment grade in a doua jumatate a anului, contribuind la reducerea costurilor de finantare.
Expertii ING considera ca perspectiva ratingului de credit al Romaniei ar putea fi imbunatatita in acest an, iar revenirea calificativului in categoria investment grade ar putea avea loc in 2012.