Majorarile au fost generate scumpirile din cauza secetei, dar si de incercarea de nivelare a preturilor din noile tari membre, in raport statele din vechea Europa.
Cele mai mari cresteri la alimente s-au inregistrat in Ungaria si Romania, de 13,5% respectiv 10,3%, acestea fiind urmate de Cehia, Slovacia si Polonia de 6,7%, 6,6% si, respectiv, 6%.
In Romania, preturile au inregistrat in octombrie o crestere anuala de circa 30% la legume, majorari importante inregistrandu-se si la nivelul uleiului si grasimilor vegetale, de 26,2%, urmate de cresterile la fructe de 17,3% si la cereale si paine de 11,8%.
In Ungaria, cresterea de preturi la fructe a fost de 31,4% in perioada octombrie2007 – octombrie 2006, iar la legume de 30%, aceste scumpiri fiind urmate de cele la paine si cereale, de 22,5%.
Pretul fainei aproape s-a dublat de-a lungul anului, pana la 240 de euro pe tona, din cauza secetei si a diminuarii rezervelor de faina din ceilalti ani, mentioneaza raportul Erste.
Preturi mai mari s-au inregistrat si la produse lactate, ceea ce reflecta cresterea cererii pentru acest gen de produse, in special pe piata asiatica, unde exista modificari ale dietei. Totodata, cresterile in acest sector au fost generate de seceta din Austria, unul dintre cei mai mari furnizori de produse din lapte.
Cresterea preturilor la alimente a avut de asemenea un aport covarsitor in cresterea inflatiei. In tarile din Europa Centrala si de Est, preturile la alimente au crescut cu 6-12% in octombrie, in timp ce in zona euro cresterea a fost de 3,9%.
Alimentele si petrolul provoaca inflatie in zona euro
In zona euro, inflatia a crescut la 2,6% in octombrie, fata de un nivel de 1,7% in august. Analistii Erste se astepata ca in urmatoarele luni, inflatia din zona euro sa atinga un varf de 3%, cu 50% mai mult fata de nivelul prognozat, de 2%. O evolutie similara s-a observat la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est, unde inflatia a crescut in acelasi interval cu un punct porcentual sau chiar mai mult.
Cresterea pretului petrolului a contribuit mult, la randul sau, la majorarea inflatiei in zona euro, acesta inregistrand un avans de la 60 de dolari pe baril in luna iunie, la 80 de dolari pe baril, in octombrie si pana la 90 de dolari pe baril in noiembrie. Cresterea preturilor la combustibili a avut un aport in inflatie de 0,3 -0,4 puncte procentuale.
In aceste conditii, raportul Erste estimeaza ca este nevoie de intarirea politicilor monetare, in vederea atingerii tintei de inflatie.
Pe de alta parte, incercarea de ajungere din urma a nivelului preturilor din statele din vechea Europa, de catre noile state membre, afecteaza de asemenea inflatia din tarile membre. In 2005, nivelul preturilor din noile state membre reprezenta intre 42 si 89% din media europeana, mentioneaza raportul Erste.