Banca italiana anticipeaza cresterea inflatiei in majoritatea statelor din zona Europei Centrale si de Est, tari precum Cehia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Croatia si statele din zona euro urmand sa cunoasca niveluri mai ridicate de cresteri de preturi in 2008 fata de 2007.
Totodata, analistii financiari consultati de banca austriaca Erste considera ca in Austria, tarile din zona euro, precum si in tarile din zona central si est europeana, ratele inflatiei vor fi in crestere in urmatoarele sase luni, fara sa estimeze niveluri mai exacte.
Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata considera insa ca inflatia anuala va ajunge foarte aproape de 6%, fiind greu de coborat sub acest nivel, in conditiile in care inflatia anuala a fost in octombrie de 6,83%, iar noiembrie si decembrie este de asteptat sa vina cu niveluri ridicate ale inflatiei. Totodata, analistul financiar a estimat pentru 2007 un nivel mai scazut al inflatiei, probabil in jurul a 5%.
La randul sau, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania estima recent intr-un interviu acordat DailyBusiness ca tinta de inflatie pe 2008 (de 3,8% +/- 1 p.p.) va fi atinsa, chiar daca abia in ultimele trei luni ale anului viitor.
Opinii diferite in privinta evolutiei leului
Analizele celor doua banci prezinta opinii diferite in privinta evolutiei leului. Banca italiana estimeaza ca leul va atinge in iunie 2008 un curs de 3,34 lei/euro, in timp ce analistii bancii austriece anticipeaza ca vor urma cel putin sase luni de depreciere pentru leu, astfel ca acesta va avea un curs de peste 3,5 lei/euro, cat este in prezent.
UniCredit anticipeaza un deficit bugetar de 1,2% din PIB in 2007 si un deficit de cont curent de 13,5% din PIB pentru anul acesta. Specialistii bancii estimeaza ca banca centrala va mentine rata dobanzii de politica monetara la 7,5% cel putin pana in iunie 2008.
Banca italiana vede o crestere economica de 5,8% pentru Romania in 2007 si estimeaza o crestere a PIB in trimestrul patru de 5,7%, comparativ cu trimestrul patru al anului 2006. Analistii vad o crestere anuala a economiei de 5,8% in 2007, sub potentialul estimat de Comisia Nationala de Prognoza, de 6,1%.
Raportul Erste precizeaza la randul sau ca pentru Romania, Ungaria si Croatia, perspectivele asupra cresterii economice s-au inrautatit, 51% din expertii intervievati in cercetarea bancii austrice estimand stagnarea situatiei economice a Romaniei, iar 41,2% inrautatirea situatiei economice a tarii, in urmatoarele luni.
Expertii intervievati de banca austriaca preconizeaza totodata cresterea ratelor dobanzilor la credite pentru imprumuturi pe termen scurt si lung in cazul Romaniei si Croatiei si scaderea acestora in cazul Ungariei.