„Intrarea Bancii Comerciale Romane (BCR) pe piata bancilor pentru locuinte va fi un semnal pentru multe banci, care vor dori sa se orienteze spre acest domeniu, unde cred ca e loc pentru sase-sapte asemenea banci”, a declarat managerul proiectului de integrare si dezvoltare Erste Bank Carmen Schuster, citata de NewsIn.
BCR discuta, in prezent, cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) conditiile de deschidere a bancii sale pentru locuinte si spera ca pana la sfarsitul acestui an sa primeasca avizul in acest sens, a spus vicepresedintele executiv responsabil de segmentul de retail al BCR, Martin Skopek.
BCR mizeaza pe experienta grupului Erste in celelalte tari in dezvoltarea noii sale banci pentru locuinte, a mai spus Skopek.
In prezent, pe piata romaneasca activeaza doua banci specializate, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. Prima a raportat active de 247,3 milioane lei (73,13 milioane euro) la sfarsitul lui 2006, iar cea de-a doua a incheiat anul trecut cu active in valoare de 42,4 milioane lei (12,5 milioane euro).
Produsele de economisire-creditare oferite de bancile pentru locuinte constau in combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. In acest sens, cei care incheie contracte de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp dupa care pot obtine credite cu dobanzi mai mici, sub nivelul pietei. Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la soldul economisit o prima de stat, care in acest moment este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, si o dobanda oferita de banca.
Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, contructie sau cumparare de locuinte.
In tarile europene, astfel de produse sunt larg raspandite, pana in prezent fiind incheiate circa 45 de milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane numai anul trecut.
Valoarea totala a creditelor pentru locuinte (imobiliare/ipotecare) acordate de bancile din Romania la sfarsitul lunii mai a acestui an echivala cu 8,88 miliarde lei (2,83 miliarde euro), in crestere cu 12,38% fata de prima luna a lui 2007, dupa cum arata datele BNR.
Din acestea, creditele in lei pentru locuinte au crescut in mai cu 6,25% comparativ cu ianuarie, pana la 1,19 miliarde lei (379 milioane euro).
Creditele pentru locuinte au reprezentat 18,96% din totalul creditelor acordate de banci populatiei la finalul lunii mai, potrivit statisticilor bancii centrale. Creditele in lei pentru locuinte au reprezentat 4,43% din totalul creditelor in moneda nationala acordate in luna mai a acestui an.